Storbritannien: Ryssland bakom giftattacken

Polis tar prover från fasaden på det härbärge där den man och kvinna bodde som förgiftats av nervgiftet Novitjok. Bild: TT/AP/Matt Dunham

Storbritanniens försvarsminister anklagar Ryssland för att ha dödat den brittiska medborgare som avled efter att ha kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok.Den brittiska regeringen ska hålla ett krismöte med anledning av händelsen.

– Den enkla sanningen är att Ryssland har begått en attack på brittisk mark som tog livet av en brittisk medborgare, sade försvarsminister Gavin Williamson i parlamentet, och fortsatte:

– Det är något jag tror världen kommer att enas med oss i att faktiskt fördöma.

Läs mer: Kvinna som förgiftats av Novitjok har avlidit

Inrikesminister Sajid Javid håller i mötet där regeringens kriskommitté diskuterar händelsen i Amesbury där en man och en kvinna drabbats av nervgiftet Novitjok – och där den 44-åriga kvinnan nu har avlidit. Den 45-årige mannen vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Hundra poliser

Polisen är säker på att de två från Amesbury har fått giftet på sig via "ett föremål". Uppemot hundra terrorismspecialiserade poliser hjälper till i utredningen.

– Vi vet ännu inte om nervgiftet var från samma sats som det Skripals utsattes för, sade polisen i söndags.

Den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal, som är bosatt i Storbritannien efter en fångutväxling, tros ha varit målet när han och hans dotter Julia Skripal förgiftades i Salisbury i mars. Far och dotter Skripal återhämtade sig dock efter förgiftningen sedan de vårdats för allvarliga skador.

Läs mer: Rysk kemist som skapade Novitjok: "Britterna borde föra ännu mer oväsen"

Ryssland tillbakavisar

Den lokale parlamentsledamoten John Glen säger till BBC att alla i grannskapet är oroliga, även om polisen sagt att faran är liten för allmänheten. Han sade att paret i Amesbury kan ha fått på sig ämnet "genom sin vana att gå i genom soptunnor".

Ryssland tillbakavisar anklagelserna om att landet ligger bakom de båda fallen. Den ryska ambassaden i Storbritannien beskrev på måndagen händelsen i Amesbury som en anti-rysk provokation och hänvisade till att Moskva inte tillåts ta del av utredningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03