Storbritannien lånar ut pengar till utländska vapenköpare

Brittiska skattemedel ska finansiera utländska vapenköp. På bilden en drönare tillverkad av BAE Systems. Arkivbild. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT Bild: Lefteris Pitarakis/AP-TT

Storbritanniens regering inrättar "en ny fond på en miljard pund (motsvarande drygt 12 miljarder kronor) för att stödja utländska köpare av brittiskt försvars- och säkerhetsmateriel", avslöjar The Guardian.

Beskedet har inte föregåtts av någon debatt eller uttalanden från ansvariga politiker, utan nämns bara på en rad i den senaste budgeten, rapporterar tidningen.

Fredsorganisationen Campaign Against Arms Trade reagerar kraftigt på nyheten att brittiska skattemedel ska gå till att stödja utländska vapenköp.

– Till och med i kristider visar regeringen att den inte skyr några medel för att sälja så mycket vapen som möjligt. Vapenaffärerna som kommer att stöttas av de här pengarna kan användas för att möjliggöra grymheter och övergrepp i många år, säger organisationens Andrew Smith till The Guardian.

Storbritannien är enligt tidningen världens näst största vapenexportör och landets export av försvarsmateriel uppgick under 2018 till motsvarande 172 miljarder kronor.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning