Uppgifter: Iran försökte beslagta tanker – "oerhört oroande"

Fartyget HMS Montrose från den brittiska flottan ingrep för att förhindra beslagtagandet av oljetankern, enligt den brittiska regeringen. Arkivbild på fartyget från 2014. Bild: TT-AP

Spänningarna stiger i Hormuzsundet efter att Storbritannien anklagat Iran för att ha försökt beslagta en brittisk oljetanker. Ryssland ger USA skulden.

Uppgifterna går isär, men enligt den brittiska regeringen handlar det om tre till fem iranska fartyg som ska ha närmat sig tankern British Heritage och försökt få den att ankra i iranskt vatten.

"Vi är bekymrade över den här handlingen och fortsätter att uppmana de iranska myndigheterna att trappa ner situationen i området", lyder ett uttalande från Storbritannien.

De iranska fartygen ska dock ha lämnat platsen efter att de varnats av det brittiska krigsfartyget HMS Montrose som befann sig i närheten, uppger den brittiska regeringen.

Ryssland oroat

Iran nekar till anklagelserna. Enligt ett uttalande från det iranska revolutionsgardet har det inte skett någon konfrontation med något utländskt fartyg det senaste dygnet.

– Det som britterna sagt och de anklagelser som har framförts skapar spänningar och saknar värde, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Även Ryssland reagerar på incidenten. Landets biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov säger att situationen är mycket oroande, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

– Orsakerna bakom detta är uppenbara. Det här är Washingtons avsiktliga, överlagda sätt att förvärra spänningarna, säger han.

Ökade sanktioner

Iran har sedan tidigare hotat Storbritannien med repressalier efter att den brittiska flottan i förra veckan stoppade en iransk supertanker i Gibraltar som misstänktes vara på väg mot Syrien, något som Iran också förnekat.

Även detta har Ryssland fördömt, och kallat Storbritanniens beteende "skandalöst" och en kränkning av både internationell rätt och EU-lagstiftningen.

Samtidigt stiger spänningarna mellan Iran och USA efter att president Donald Trump på onsdagen varnade för upptrappningar i sanktionerna mot Iran, efter landets besked att man nu överstiger de begränsningar för urananrikning som stipuleras i kärnenergiavtalet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning