Storbritannien godkänner piller mot covid-19

Storbritannien har som första land godkänt ett piller mot covid-19. Bild: Merck/AP/TT

Storbritannien har som första land beviljat ett villkorat tillstånd för läkemedelstillverkaren Mercks antivirala piller mot covid-19. Läkemedlet är hittills det enda mot covid-19 som inte behöver ges via dropp eller injektion.

Pillret, känt som molnupiravir, får endast ges till personer som fyllt 18 år, testats positivt för covid-19 samt har minst en riskfaktor för att få en allvarlig variant av infektionen. Medicinen ska tas i fem dagar i hemmet av patienter med måttlig eller mild sjukdom.

Molnupiravir ska minska symptomen för covid-19 och gör tillfrisknandet snabbare.

– Det är en historisk dag för vårt land, då Storbritannien som första land i världen godkänner ett antiviralt läkemedel mot covid-19 som kan tas hemma, sade hälsominister Sajid Javid.

Även läkemedelsmyndigheter i USA, EU och på flera andra håll granskar läkemedlet inför ett eventuellt godkännande. Omkring 480 000 doser finns tillgängliga i Storbritannien och kommer att ges till riskgrupper i en stor, nationell studie.

Molnupiravir har ursprungligen studerats i USA som en potentiell behandling mot influensa. Merck har kommit överens med Världshälsoorganisationen om att tillåta tillverkning världen över, utan royalty-krav, så länge covid-19 innebär ett globalt nödläge.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning