Storbritannien ger ny billig medicin mot covid-19 – kan minska dödligheten med tiotals procent

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock. Arkivbild. Bild: Pippa Fowles/TT-AP

Storbritannien kommer med omedelbar verkan att börja behandla coronapatienter med steroiden dexametason – ett befintligt läkemedel som har visat lovande resultat. – Det är billigt, finns på hyllorna, och kan användas omedelbart för att rädda liv världen över, säger Peter Horby vid Oxford University.

Den brittiska hälsoministern Matt Hancock meddelar i ett videoinspelat uttalande att sjukvården omedelbart ska börja behandla covid-19 patienter med steroiden dexametason. Storbritannien började hamstra dexametason för tre månader sedan när de första indikationerna kom på att läkemedlet fungerar som behandling mot sjukdomen, och har nu 200 000 behandlingar att sätta in, säger Hancock.

Enligt en läkemedelsstudie vid Oxford University, vars resultat offentliggjordes på tisdagen, minskade dexametason dödligheten med 35 procent bland de patienter som endast kunde andas med hjälp av respirator och minskade dödligheten med en femtedel bland dem som behandlades med syrgas.

Fler än 2 000 svårt sjuka covid-19 patienter ingick i studien, tillsammans med en kontrollgrupp på 4 000 patienter som inte tog del av behandlingen.

– Dexametason är det första läkemedlet som har visat sig öka överlevnaden vid covid-19. Det här är ett extremt välkommet resultat, säger Peter Horby, professor i infektionssjukdomar vid Oxford University.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning