Storbritannien förbjöd nazistorganisation – Tyskland överväger det samma

Storbritannien förbjöd i december för första gången en ytterhögerorganisation. National Action, som grundandes 2013, konstaterades vara en terrororganisation, och medlemskap och stöd av verksamhet kan enligt lag straffas med upp till tio års fängelse.

Förbudet av rörelsen, som förespråkar vit överhöghet, fick fart efter mordet på Labour-politikern Jo Cox i somras. National Action, som stödde brexit, gladde sig öppet över mordet.

Brittiska regeringen säger att organisationen är den 71:a som förbjudits i landet.

I Tyskland har man redan länge diskuterat ett förbud mot nationalsocialismvurmande Tyska nationaldemokratiska partiet NDP. I mitten av 2000-talet stupade försök att förbjuda partiet på att merparten av bevisen mot det byggde på material som skapats av myndigheter som infiltrerat organisationen.

För närvarande pågår ett nytt försök: de muntliga förhören gjordes i mars och grundlagsutskottet ska komma med sitt beslut den 17 januari.

Tröskeln att förbjuda ett parti i Tyskland är hög. Förra gången partier förbjöds som samhällsomstörtande var på 1950-talet. Då handlade det om det ursprungliga nazistpartiet samt det kommunistiska partiet.

I Sverige verkar Nordiska motståndsrörelsen, som också har en finsk dotterorganisation, Finska motståndsrörelsen. Enligt långvarig praxis, som betonar yttrandefriheten, straffas individer medan organisationer inte förbjuds.

– Det här har redan länge varit regeringens och myndigheterna linje, och ingen ändring finns i sikte, säger Daniel Poohl, verksamhetsledaren för antirasistiska Expo, till FNB.

Källor: Spiegel, Welt, Brittiska regeringen, Guardian

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning