Storbritannien får stöd mot Ryssland

Bild: Lehtikuva/AFP/Adrian Dennis

Storbritannien får stöd av flera länder när Ryssland pekas ut för att ligga bakom för nervgiftsattacken i Salisbury tidigare i år.

Frankrike, Kanada, Tyskland och USA säger i ett gemensamt uttalande att de har fullt förtroende för Storbritanniens bedömning om att de två misstänkta är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och att attacken med största sannolikhet godkändes på hög regeringsnivå, skriver flera medier.

Under torsdagen togs frågan upp i FN:s säkerhetsråd. Storbritannien pekade återigen ut Ryssland för attacken med nervgiftet Novitjok. Men Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija slog ifrån sig och sade att Ryssland "aldrig har utvecklat, aldrig har producerat och aldrig har lagrat" Novitjok, rapporterar Sky News.

Ytterst ansvarig

Tidigare under dagen sade Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace att Vladimir Putin är ytterst ansvarig för försöket att förgifta ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter.

– I slutänden är det så att han är Rysslands president och det är hans regering som kontrollerar, finansierar och styr den militära underrättelsetjänsten, säger Wallace i en radiointervju med BBC.

– Jag tror inte att någon kan hävda att Putin inte kontrollerar staten. Och underrättelsetjänsten är sannerligen ingen frifräsare.

Förnekar kategoriskt

Ryssland har från första början förnekat all inblandning i nervgiftsattacken i Salisbury och avfärdar Wallaces påståenden, anligt nyhetsbyrån AFP.

– För oss är alla anklagelser mot den ryska ledningen oacceptabla, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– Vare sig Rysslands högsta ledning eller de under, eller någon som helst myndighetsrepresentant, har någonting att göra med det som hände i Salisbury.

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury, då även polisen Nick Bailey insjuknade.

Den brittiske polischefen Neil Basu, ansvarig för terrorbekämpning, säger att spår av nervgiftet Novitjok hittades i ett hotellrum i London där två misstänkta ryska män i 40-årsåldern hade bott.

Enligt Basu var giftet sprejat på ytterdörren till Skripals hus i Salisbury, där de ryska männen fångats på bild av övervakningskameror.

Drygt tre månader efter förgiftningsattacken hittades en parfymflaska som innehöll giftet, i närliggande Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, och avled efter åtta dagar. En man, som kom i kontakt med giftet samtidigt som kvinnan, fick livshotande skador, men återhämtade sig efter sjukhusvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning