Storbritannien ansluter sig till USA-insats i Persiska viken

Den brittiska jagaren HMS Duncan (på bilden) deltar i insatsen. Arkivbild. Bild: Tim Ireland/TT-AP

Storbritannien ansluter sig till USA:s insats i Persiska viken för att skydda handelsfartyg som passerar Hormuzsundet, mot bakgrund av att Iran har beslagtagit ett brittiskflaggat oljefartyg och så sent som på söndagen sagt sig ha beslagtagit en irakisk tanker.

Brittiske försvarsministern Ben Wallace säger att insatsen är avgörande för att all internationell sjöfart ska kunna passera sundet utan fördröjning, med tanke på det ökade hotet.

USA och Storbritannien har anklagat Iran för att ligga bakom sabotage mot sex tankfartyg utanför Förenade arabemiratens kust i maj och juni. Donald Trump har sedan dess försökt få till en internationell insats i området. Storbritannien sade ja till att delta medan EU-länderna Frankrike och Tyskland har varit avvisande. Den svenska regeringen uppgav i förra veckan att den ännu inte fattat ett beslut i frågan.

Hittills deltar inga andra länder i den pågående insatsen.

I juli beslagtog Storbritannien på ett iranskt tankfartyg utanför Gibraltar, som påstås ha brutit mot EU:s sanktioner mot Syrien.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning