Stora utskottet godkänner brexit-handelsavtalet – "Vi kan vara nöjda"

Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) säger att brexit-handelsavtalet är i linje med Finlands målsättningar i förhandlingarna. Arkivbild. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Riksdagens stora utskott ställer sig bakom regeringens linje då det gäller handelsavtalet om brexit som blev klart strax före jul. Regeringen anser att Finland bör godkänna avtalet.

Riksdagens stora utskott behandlade det så kallade brexit-handelsavtalet mellan EU och Storbritannien på måndagen. Utskottet beslöt att stödja regeringens linje, som är att godkänna avtalet.

Riksdagens stora utskott behandlar alla EU-frågor. Frågor som behandlas i stora utskottet går inte till omröstning i plenum.

– Det betyder ändå inte att avtalet är slutgiltigt godkänt. För det krävs att EU-parlamentet och europeiska rådet godkänner det, vilket kommer att ske i början av nästa år, säger Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) efter stora utskottets möte.

Orsaken till att det var bråttom för EU-länderna att godkänna avtalet var att undvika ett avtalslöst tillstånd från och med början av nästa år. Efter att länderna godkänt avtalet kan det börja tillämpas tillfälligt fram tills det är slutligen godkänt.

Det slutliga godkännandet tros äga rum i februari.

– Avtalet är i linje med Finlands målsättningar i förhandlingarna. Det skapar nära relationer mellan EU och Storbritannien i en situation då Storbritannien vill ta avstånd från EU och dess institutioner, säger Tuppurainen.

Det aktuella avtalet gäller enbart handeln mellan EU och Storbritannien. Andra frågor kommer att diskuteras senare.

– En av Finlands viktigaste förhandlingsfrågor var flygtrafiken och vi kan vara nöjda med hur det löste sig. Flygtrafiken mellan EU och Storbritannien kommer att fortsätta, vilket är viktigt för Finland och Finnair, som har trafik via Storbritannien till USA och Asien.

I och med brexit blir Storbritannien ett så kallat tredje land i relation till Finland. Det innebär att Finland och Storbritannien i fortsättningen kommer att sluta bilaterala avtal i vissa frågor. Där ingår till exempel frågor som gäller utrikes- och säkerhetspolitik.

– Finland bilaterala försvarsavtal med Storbritannien kommer att fortsätta och kan utvecklas i framtiden, säger Tuppurainen.

– Däremot kommer studerandeutbytet Erasmus tyvärr att ta slut med Storbritannien.

Den 24 december enades EU:s och Storbritanniens förhandlare om ett handelsavtal som ska träda i kraft vid årsskiftet då övergångsperioden tar slut.

Storbritanniens parlament röstar om avtalet den 30 december.

Europaparlamentet har meddelat att man inte hinner behandla avtalet före årsskiftet.

Europeiska kommissionen har föreslagit att avtalet börjar tillämpas provisoriskt från och med årsskiftet fram till den 28 februari. Lösningen kräver EU-ländernas enhälliga godkännande.

Den provisoriska övergångsperioden ger EU-parlamentet tid att godkänna handelsavtalet efter årsskiftet.

Slutligen måste avtalet även godkännas av Europeiska unionens råd, det vill säga EU:s medlemsländer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning