Stora strejker på Helsingfors-Vanda flygplats på fredag

Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

En arbetstvist kan leda till stora strejker och påverka verksamheten på Helsingfors-Vanda flygplats på fredag. Tvisten gäller anställda vid Lassila & Tikkanoja som jobbar som assistenter på flygplatsen.

Assistenternas uppgifter är att assistera minderåriga, äldre och resenärer med någon form av funktionsnedsättning. Assistenterna inledde sin strejk klockan 5 på fredag morgon och strejken pågår i ett dygn. Strejken påverkar cirka 250 resenärer som är i behov av assistans. Finavia ber alla resenärer som är i behov av assistans att vara i kontakt med flygbolaget de reser med.

Kan leda till stödstrejker

Arbetstvisten kan ytterligare förvärras. Luftfartsunionen Pekka Kähkönen säger till Iltalehti att stödstrejker kan uppstå om de strejkande assisterna ersätts av utomstående personal. Om så är fallet har anställda vid Lassila & Tikanoja som jobbar med andra uppgifter på flygplatsen hotat att inleda strejk. En eventuell stödstrejk inleds klockan 13 på fredag.

Arbetstvisten handlar om vilket kollektivavtal assisterna ska följa. Nu följer de fastighetsservicebranschens kollektivavtal, men Luftfartsunionen vill att assistenterna ska höra till unionens avtal.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46