Stora skogsbränder sysselsatte Räddningsverket

Skogsbrand i Lovisa i slutet av maj. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

En lång rad skogsbränder gisslade Finland på måndagen. Det torra vädret och de hårda vindarna visade sig vara en ödesdiger kombination.

Enligt uppgifter från Räddningsverkets informationstjänst härjade omkring 30 skogsbränder på olika håll i Finland på måndagen. Situationen i de västra delarna av landet var sällsynt svår.

I Toholampi i mellersta Österbotten, öster om Karleby, brann omkring 9 hektar skog på måndagen. Två helikoptrar från Gränsbevakningsväsendet och åtminstone 17 enheter från Räddningsverket deltog i släckningsarbetet, som försvårades av hårda vindbyar. Enligt Räddningsverket beräknas släckningen av branden fortsätta hela natten.

I Somero i Egentliga Finland föll ett träd på en transmissionslinje som förorsakade en skogsbrand där åtminstone 3 hektar skog brann ned. Omkring 50 brandmän deltog i släckningsarbetet, som fortsatte på måndagskvällen. I Virmo i sydvästra Finland härjade en skogsbrand som mobiliserade 9 enheter från Räddningsverket.

I Siikainen öster om Sastmola, i Alavus i närheten av Seinäjoki och i Haapajärvi i närheten av Uleåborg rapporterades mindre skogsbränder på måndagskvällen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning