Stora resurser behövs nu på flygplatsen – Vanda kämpar med att hitta personal

Coronatestningen vid Helsingfors-Vanda flygplats är sedan veckoslutet effektiverad, något som krävt stora resurser av hälsovården i Vanda. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Den nya omikronvarianten av coronaviruset kräver stora resurser på Helsingfors-Vanda flygplats. Vanda som ansvarar för flygplatsens hälsosäkerhet rekryterar ny personal så snabbt det går.

När uppgifterna om den nya varianten av coronaviruset, omikron, nådde myndigheterna i Finland innebar det en stor kraftansträngning för hälsovården i Vanda. Samtidigt som flygplatsen ordnade med information för resenärer från länder i södra Afrika började Vanda stad leta efter personal för effektiverad coronatestning.

– Vi satte i gång arbetet så fort vi fick informationen om den nya virusvarianten och förhållningsreglerna från regionförvaltningscentralen. Nu rekryterar ny personal via vår underleverantör så snabbt det bara går, säger biträdande stadsdirektör Timo Aronkytö i Vanda.

Vanda samarbetar med bemanningsföretag för att hitta hälsovårdspersonal och systemet är enligt Aronkytö inte problemfritt. Just nu innebär det att personal hos bemanningsföretaget flyttar från andra sjukvårdsenheter i Vanda till flygplatsen och det i sin tur påverkar stadens hälso- och sjukvård. Också enheten för smittsamma sjukdomar är hårt belastad.

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

– De nuvarande kontrollerna är bara ett sätt att köpa oss tid, vi vet ännu inte vad det är frågan om för en slags virusvariant, men vi har åtminstone lyckats med de första åtgärderna på flygplatsen, säger Aronkytö.

Sedan söndagen har passagerare på flyg från platser som till exempel Frankfurt, Amsterdam och Paris som kunnat ha anslutning till Afrika testats. Alla passagerare som tagits ut för stickprov har också fått frågan om de varit i Afrika.

På tisdagen togs den nya terminalen vid Helsingfors-Vanda i användning men den påverkar inte hälsokontrollerna på något sätt. Terminalen erbjuder främst resenärer som reser från Finland service.

Stadsdirektör Ritva Viljanen påminner om att inreserestriktionerna nu gäller personer som kommer till Finland från vissa namngivna länder. I övrigt hoppas hon att gränskontrollerna på flygplatsen ska följa de allmänna reglerna i Europa och att det ska gå att röra sig och resa med covidintyg.

– De nya reglerna för att försöka stoppa omikron är nödvändiga, men tyvärr verkar virus ändå kunna ta sig in någon väg, säger Viljanen uppgivet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning