Stora problem med kortköpssystem

Ett betalningssystem har havererat, med följden att Visa- och Mastercard inte fungerar. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Omfattande störningar i betalningstrafiken rapporteras på måndagsförmiddagen.

På grund av en större teknisk störning fungerade varken Visa eller Mastercard i en stor del av de finska butikerna under måndagsförmiddagen. S-gruppen var först med att meddela om störningen, som inverkade på alla verksamhetsställen.

Från åttatiden kunde inköp bara betalas med S-bankskort eller kontanter. Enligt Mia Laakso, ansvarig för betalningstjänster på S-gruppen, berodde störningarna på uppkopplingsproblem hos serviceleverantören som förmedlar korttransaktionerna.

Hon ger inte ut namnet på serviceleverantören, men säger att det är en mycket stor aktör vars tjänster används också av andra.

– Det betyder att vi inte ensamma om de här problemen, säger Laakso.

Störningen påverkade också Lidl, som inte gick ut med offentlig information om problemen. Den tyska butikskedjan använder sig av samma serviceleverantör som S-gruppen.

Ett stort antal kunder vid bankerna OP och Nordea anmälde störningar på förmiddagen, visar tjänsten Downdetector som samlar information om driftsproblem. Bankerna skrev på Twitter att deras egna system fungerar som de ska.

Teknikstrul även i Sverige

Nyhetsbyrån TT rapporterar om störningar i kortbetalningstrafiken även i Sverige på måndagsförmiddagen. Mia Laakso på S-gruppen bedömer att de har samma ursprung.

Flera kunder berättade . för Aftonbladet att de inte kan betala med kort i butiker. Nordea meddelar också på morgonen om problem med vissa kunders Visa-kort.

– Vi hade strax efter klockan 8 en kort stunds problem med vissa kortbetalningar, men problemet är nu löst, säger Viktor Janrik på Nordeas pressavdelning till TT.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning