Stora känslor bakom varje hörn

Weeping Willows släpper nytt. Bild: Per Kristiansen

Weeping Willows sjunde album bjuder på smöriga romantiska ballader.

POP

Weeping Willows

Tomorrow Became Today (Razzia/Sony)

När man lyssnar på svenska Weeping Willows sjunde album Tomorrow Became Today är det svårt att tro att de musiker som lägger så smekande, tungt gråtmilda klanger kring Magnus Carlsons croonerröst i tiderna vevat smutsig rock'n'roll tillsammans med Stefan Sundström (då som Apache).

Nu handlar det om romantiska ballader och stor melankoli, och då ljudbilden (signerad producenten Magnus Frykberg) är så prydligt tillrättalagd kunde det stundvis till och med bli lite smörigt ifall inte låtmaterialet höll så hög klass. Carlson och bandet tar avstamp från traditionen med Roy Orbison och det populärmusikaliska 1950-talet, men prickar vid sidan av de musikhistoriska referenserna också in små, smakfulla överraskningar i melodibyggena. Här glider klassiska evergreenelement ihop med en modernare popsoulstämning, och under skivans starkaste stunder, Angels Sing For Us och det gripande northern soul-stycket My Love Is Not Blind – som sitter direkt och nog har klassikerpotential – trappas också intensiteten steg för steg upp.

I Weeping Willows värld lurar stora känslor bakom varje hörn, och att Carlson använder sin tenorstämma med hjärtat kan det inte råda någon tvekan om – fast jag hade gärna sett att den också fått lite mer motstånd via ett aningen skrovligare sound.

Av bandets skivor är den här i alla händelser – vid sidan av debuten Broken Promise Land – den låtmässigt starkaste.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning