Stora fuktproblem stänger ishallar i Helsingfors

Britas ishall byggdes på 1970-talet. Bild: Wikimedia/Ppntori

Ishallarna öppnas inte längre detta decennium.

De två ishallarna i Britas idrottspark i Helsingfors stängs. Det har staden kommit fram till efter preliminära undersökningar som gjordes inför en planerad renovering. Stängningen är en säkerhetsåtgärd.

– Tryggheten är viktigast. Därför finns det ingen annan lösning nu än att stänga hallarna och bedöma renoveringsbehovet på nytt, säger idrottschefen Tarja Loikkanen vid Helsingfors stad.

Problemen med ishallen uppdagades i samband med undersökningar inför en planerad renovering som skulle inledas 2019. Proven visade att det inte fanns någon asbest i inomhusluften i hallen, men däremot var fuktskadorna i byggnaden betydligt större än befarat.

De två hallarna har därför stängts efter vårsäsongen. Att byggnaderna nu är i sämre skick än man trott leder till att renoveringsplanerna måste ses över.

Hallarna har varit i mycket flitig användning och för flera föreningar har den varit central för verksamheten. Åtminstone Karhu-kissat, Jokerit, Helsingfors skridskoklubb, Helsingin taitoluisteluklubi och Helsingin luistelijat måste nu på kort varsel hitta nya träningslokaler.

Britas idrottspark finns i Centralparken i Helsingfors. På området finns förutom ishall också bollhall, simhall och flera idrottsplaner. De flesta av byggnaderna på området är från 1960-talet. Ishallen byggdes på 1970-talet som träningshall med tanke på en VM-turnering.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46