Stora fuktproblem stänger ishallar i Helsingfors

Britas ishall byggdes på 1970-talet.Bild: Wikimedia/Ppntori

Ishallarna öppnas inte längre detta decennium.

De två ishallarna i Britas idrottspark i Helsingfors stängs. Det har staden kommit fram till efter preliminära undersökningar som gjordes inför en planerad renovering. Stängningen är en säkerhetsåtgärd.

– Tryggheten är viktigast. Därför finns det ingen annan lösning nu än att stänga hallarna och bedöma renoveringsbehovet på nytt, säger idrottschefen Tarja Loikkanen vid Helsingfors stad.

Problemen med ishallen uppdagades i samband med undersökningar inför en planerad renovering som skulle inledas 2019. Proven visade att det inte fanns någon asbest i inomhusluften i hallen, men däremot var fuktskadorna i byggnaden betydligt större än befarat.

De två hallarna har därför stängts efter vårsäsongen. Att byggnaderna nu är i sämre skick än man trott leder till att renoveringsplanerna måste ses över.

Hallarna har varit i mycket flitig användning och för flera föreningar har den varit central för verksamheten. Åtminstone Karhu-kissat, Jokerit, Helsingfors skridskoklubb, Helsingin taitoluisteluklubi och Helsingin luistelijat måste nu på kort varsel hitta nya träningslokaler.

Britas idrottspark finns i Centralparken i Helsingfors. På området finns förutom ishall också bollhall, simhall och flera idrottsplaner. De flesta av byggnaderna på området är från 1960-talet. Ishallen byggdes på 1970-talet som träningshall med tanke på en VM-turnering.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00