Stora frågor ännu olösta på Ständerhuset – "Allt annat än lätt just nu"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att coronaepidemin kommer att kosta Finland stora summor ännu nästa år. Bild: Laura Kotila/SPT-Statsrådets kansli

Justitieminister Anna-Maja Henriksson hade hoppats på att fredagen skulle bli den sista förhandlingsdagen, men nu börjar hon allt mer tvivla på att regeringen kommer att nå enighet kring budgetramarna under sin tredje förhandlingsdag.

Det är allvarliga toner inne på Ständerhuset just nu, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Regeringen har förhandlat om budgetramarna i tre långa dagar, och ännu vågar hon inte säga något om när förhandlingarna kan tänkas bli klara.

– Jag hade verkligen hoppats att vi skulle ha blivit klara i dag, men nu är jag inte längre övertygad om det, säger Henriksson på fredagseftermiddagen.

Regeringen har enligt henne kunnat enas kring en del frågor, men fortfarande saknas enighet kring många stora helheter.

– Det är allt annat än lätt just nu, säger Henriksson.

Förhandlingsvilja finns

Regeringens fem partier delar inte fullt ut syn på hur landets ekonomi ska fås i balans efter coronaepidemin. Epidemin har redan höjt statsskulden avsevärt, och Henriksson säger att epidemin kommer att kosta Finland stora summor ännu nästa år.

Frågor som behandlas inne på Ständerhuset är hur man ska lyckas höja Finlands sysselsättning, öka tillväxten, stärka landets konkurrenskraft och främja forskning och innovation.

– Nu behövs klara beslut för att vi ska kunna stärka landets industri och göra Finland till ett mer attraktivt land vad gäller nya investeringar, säger Henriksson.

Dessutom ser Henriksson det som viktigt att Finland nu lyckas stävja skuldsättningen.

Av de fem regeringspartiernas ledare är Henriksson den enda som var med och skrev det nuvarande regeringsprogrammet, ett program som skrevs då ingen ännu kände till ett ord som coronaepidemi.

– Alla har därmed inte samma bakgrund på det planet, vilket också försvårar en del, säger Henriksson.

Trots att förhandlingarna ser ut att dra ut på tiden ytterligare säger Henriksson ändå att det finns förhandlingsvilja inom alla de fem regeringspartierna.

– Statsministern gör verkligen sitt yttersta för att vi nu ska finna kompromisser som alla kan godkänna, och alla är redo att förhandla. Jag hoppas att vi snart också kan enas kring de ännu öppna frågorna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning