Stora förväntningar på Junckers tal

Jean-Claude Juncker håller sitt årliga tal om unionens tillstånd på onsdagsförmiddagen. Bild: Ng Han Guan

Det blir troligen en dryg timme, på tre olika språk, som Juncker under ovanligt svåra förhållanden ska formulera sitt årliga tal om EU:s tillstånd.

Juncker håller sitt andra årliga State of the European Union-tal under parlamentets första höstsession i Strasbourg. Talet direktsänds här.

I fjol vid samma tidpunkt präglades unionen av de båtflyktingar som tog sig över till Grekland, och kunde ännu bara gissa hur Storbritannien skulle rösta om brexit. Stora terrordåd i Paris och Bryssel låg då ännu i framtiden.

Nu ska Juncker staka ut riktlinjerna för en union som får mycket kritik för sin handlingskraft.

Juncker talar franska, tyska och engelska, använder sannolikt alla tre språk och väntas prata i en timme. Därefter är det parlamentets tur att debattera.

Det som försvårar sitsen för kommissionsordförande är att han tävlar om rampljuset med medlemsländernas regeringschefer, som samlas i Bratislava på fredag för att göra en vägkarta inför unionens framtid utan Storbritannien.

Maktfördelningen mellan kommissionen och medlemsländerna har alltid varit en dragkamp, men för Juncker blir det viktigt att inte så splittring i den syn som råder på framtiden, utan stödja det arbete som leds av rådspresidenten Donald Tusk.

Ämnen som Juncker väntas ta upp är ekonomisk tillväxt och investeringar, den inre säkerheten efter terrordåden och försvarssamarbete i någon form.

Stora linjeändringar kommer knappast upp under vare sig Junckers tal eller fredagens informella toppmöte i Bratislava, där också statsminister Juha Sipilä (C) deltar. Behovet av att forma verklig politik på linjer och förväntningar som redan stakats ut är större.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03