Stora förändringar i morgonutdelningen – så här påverkas Nyland

Många av KSF-Medias prenumeranter berörs av förändringen i morgonutdelningen. Bild: Cata Portin

Posten har publicerat sin karta över områden i Nyland där posten slutar dela ut morgontidningar. På många orter i Västnyland och i Östnyland tar KSF Medias morgonavtal med posten slut den 8 december.

KSF Media, med tidningarna Västra Nyland, Hufvudstadsbladet, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen, fortsatte förhandla med posten in i det sista.

– Posten sade upp avtalet med oss redan i somras, men under den sex månader långa uppsägningstiden förhandlade vi intensivt om framtiden, säger tryck- och distributionschef Niklas Palm. Tyvärr är det största tidningshuset, Sanoma, som dikterar de nya avtalen.

Områden där Sanoma har många prenumeranter får också i fortsättningen sina tidningar på morgonen medan områden med få Sanoma-prenumeranter, som den svenska skärgården och glesbygden i Nyland, blir utan morgonutdelning.

På de områden som på kartan är utmärkta med ljusblå färg kommer morgonutdelningen att avslutas under de närmaste månaderna. För östra och västra Nyland gäller den 8 december, för andra delar av Nyland gäller 21 december. I delar av norra Nyland avslutas morgonutdelningen den 8 januari.

Bild: Ksf Media

Posten kommer att dela ut tidningar under lördag- och söndagsmorgnar. Mellan klockan 6 och 10 lovar posten att veckoslutstidningarna landar i postlådan.

Största utmaningen

– Distributionen av papperstidningen är vår absolut största utmaning just nu, säger KSF Medias verkställande direktör Jens Berg. Nyland är vårt viktigaste område. Nu vittrar postens service sönder och goda råd är dyra.

– Det här drabbar alla tidningar som ges ut på de områden som nu blir utan morgonutdelning och det är naturligtvis läsaren som lider mest. För KSF Media är det en unik situation att hela vårt servicenätverk undermineras.

Posten erbjöd efter långa förhandlingar att fortsätta att sköta morgonutdelningen också på de områden som nu är utmärkta med ljusblått på kartan.

– Det skulle ha blivit fruktansvärt dyrt. Vi skulle få räkna med en fördubbling av prenumerationspriset och det går inte, säger ekonomidirektör Maria Stocks.

De nya utdelningsrutinerna berör många av KSF:s prenumeranter.

– Vi har räknat att ungefär 5 400 av våra prenumeranter bor på de områden i Nyland som går miste om sin morgonutdelning den 8 december, säger Niklas Palm. Det här är en förändring som är av stor, negativ, betydelse för oss och för hela svenskbygden.

Alla får brev

Marknadsföringschef Christoffer Lundén har dragit upp riktlinjerna för hur KSF Medias prenumeranter ska få information om den nya situationen.

– Alla prenumeranter som berörs av att morgonutdelningen upphör kommer att få ett brev av oss inom de följande två veckorna. Vi skickar ut de första breven nu på måndag.

Eftersom postens utdelningsrutter inte går spikrakt genom terrängen eller ens följer postnummergränserna kommer det att uppstå situationer där en prenumerant får sin morgontidning som förut medan grannen blir utan. Därför är det viktigt att vänta på sitt brev, speciellt för den som bor i kartans gränsområden.

– Vi öppnar en speciell servicelinje på måndag som prenumeranterna kan ringa om de har frågor om morgonutdelningen, säger Lundén.

KSF Media öppnar på måndag en telefonlinje för alla som har frågor om morgonutdelningen; 09 8566 8366.

Man kan ringa till numret ovan alla vardagar mellan klockan 8 och 19.

Det är bara om man har frågor om utdelningen man ska ringa det här numret. Den som vill göra ändringar i sin prenumeration ringer som vanligt KSF Medias kundservice.

Prenumeranter som vill ha sin papperstidning alldeles som förut, men med dagsposten, behöver inte göra någonting.

Alla som prenumererar på Östnyland, Hbl eller Västra Nyland har en prenumeration på e-tidningen inbakad i priset.

Den som vill kunna läsa tidningen redan på morgonen, faktiskt redan från klockan ett på natten, kan göra det elektroniskt.

E-tidningen kan läsas med dator och på nyhetsappen HBL 365 med smarttelefon och pekplatta.

Dråpslag

Hela Ingå hör till den del av Västnyland som inte får sin morgonpost efter 8.12. Fullmäktiges första vice ordförande Kristian Westerholm bor tre kilometer från Ingå centrum.

– Jag trodde att jag bodde tillräckligt centralt för att få behålla morgonutdelningen, det här är mycket tråkigt.

– Jag förstår att det här blir ett dråpslag för många och det är besvärligt för svenskbygden.

Westerholm är bekymrad över att tidningarna får det allt svårare att klara sig ekonomiskt.

– Det handlar också om kommunal demokrati. Det är viktigt att det finns någon med perspektiv som övervakar och granskar det som händer i kommunerna. Rent kommunalpolitiskt spelar tidningarna en mycket stor roll. Att alla kommentarer inte bara är åsikter och skvaller på internet.

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist, SFP, bor själv i Tenala, en ort som kommer att bli utan morgonutdelning.

– Det finns ju ingen lag på att posten ska dela ut morgontidningarna och därför har riksdagen ingen möjlighet att på något sätt ingripa i avtalen mellan posten och tidningshusen.

– Jag tycker att det är jätteilla att det går så här. Man kan konstatera att det inte finns någon rättvisa och ingen logik, annat än en ekonomisk logik, bakom att kartan ser ut som den gör. Det här beslutet drabbar främst svenskbygderna eftersom det är områden med många prenumerationer på Helsingin Sanomat som får hålla kvar morgonutdelningen.

Blomqvist hoppas att man kan hitta nya lösningar, som till exempel att dela ut all post på en gång, men på morgonen.

– Jag vill tro på en framtid för papperstidningen och hoppas att den svåraste tiden är nu, att det ännu blir bättre.

Ny postlag

Riksdagsledamot Mikaela Nylander, SFP, ser ytterligare faror som hotar.

– Dagens situation är mycket bekymmersam och om man ännu sätter till planerna på den nya postlagen blir det bara värre.

Den nya postlagen innebär att posten bara skulle behöva dela ut post, dagsposten, tre dagar i veckan. Lagförslaget är nu på utlåtanderond.

– Om den lagen går igenom finns det efter det inget mer att förhandla om, säger Nylander. Jag hoppas att regeringen tänker om. Om vi ska hålla hela landet befolkat måste alla erbjudas en så grundläggande funktion som postutbärning fem dagar i veckan.

– I stället kunde man tänka om och dela ut dagsposten tillsammans med morgontidningarna. Morgontidningen är fortfarande så viktig för så många.

En nedskärning av antalet postutdelningsdagar är ganska unikt i europeiska förhållanden, där det ännu finns länder med postutdelning också på lördag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning