Stora fondbidrag till dokumentär om Jörn Donner och Virala genier 2

Jörn Donner i samband med att han intervjuades av ett filmteam för sista gången i december 2019. Bild: Hannu-Pekka Vitikainen

Svenska kulturfonden och föreningen Konstsamfundet har i maj beviljat nästan 600 000 euro till film-, tv- och medieproduktioner.

I ett pressmeddelande framgår det att sammanlagt 32 projekt beviljats bidrag i storleksordningen 1 500–200 000 euro.

Mest pengar får Klaus Härös engelskspråkiga spelfilm My Sailor, My Love – 200 000 euro. Här är det frågan om en förlustgaranti, vilket innebär att pengarna måste återbetalas om projektet gör vinst. Filmen ska handla om en pensionerad sjökapten som förälskar sig i sitt hembiträde. Hans medelålders dotter godkänner inte förhållandet men de två kvinnorna tvingas hitta en väg till försoning.

Ett stort bidrag, 50 000 euro, går till dramaserien Virala genier 2, som baserar sig på Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos bok ZOO Hjärtattack! och med manus och regi av Elin Grönblom.

Produktionsbolaget Oy Bufo Ab:s dokumentär om Jörn Donner får 40 000 euro. Projektet bygger på den sista inspelade intervjun med Donner och visar enligt pressmeddelandet en man som är "empatisk, blyg, principfast och feminist". Tv-premiär planeras till februari 2021.

Bland bidragen märks också 6 000 euro för manusarbetet med tv-serien Hallonbacken, baserad på författaren Eva Frantz bok med samma namn, en rysare för 10–12-åringar. Serien ska omfatta tre avsnitt på 20 minuter och vara klar för distribution våren 2022.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning