Stora finlandssvenska festboken får statens informationspris

Bild: Janne Rentola

Undervisnings- och kulturministeriet belönar författarna Anne Bergman och Carola Ekrem med ett statspris för förtjänstfull informationsspridning. bygger på ett omfattande traditionsmaterial ur SLS arkiv.

I prismotiveringen sägs att folkloristerna Anne Bergman och Carola Ekrem utifrån många arkivkällor sammanställt en omfattande, mångsidig och fascinerande presentation av festerna: "De skarpsynta skribenterna presenterar en fantastisk dukning av våra festtraditioner, som berättar vilka vi är och vad vi uppskattar."

Anne Bergman och Carola Ekrem har tidigare jobbat som arkivarier på SLS arkiv. Stora finlandssvenska festboken har getts ut av SLS i Finland och Appell Förlag i Sverige, också som gratis e-bok på sls.fi. I fjol tilldelades boken Måltidsakademiens pris Årets Svenska Måltidslitteratur 2020 i kategorin Nordisk måltidslitteratur.

Undervisnings- och kulturministeriet har delat ut statens pris för informationsspridning årligen sedan 1968. Prisen beviljas till personer eller arbetsgemenskaper som på ett framstående sätt arbetar för att sprida kunskap och väcka diskussion om vetenskap, konst och teknologi.

Årets övriga pristagare är

• Producent Aram Aflatuni, utbildare Pedram Aflatuni och verksamhetsledare Veera Ikonen för projektet Gutsy Go – Make Peace Visible, som befrämjar ungas delaktighet och synlighet i samhället.

• Filosofie doktor, docent Marke Ahonen för boken Oopiumia ja ajatusharjoituksia – Kirjoituksia antiikin lääketieteestä ja filosofiasta

• Journalisten och författaren Susan Heikkinen för boken Pullopostia Seilin saarelta – Potilas numero 43

• Filosofie doktor, docent Marko Juntunen för boken Matkalla islamilaisessa Suomessa

• Filmregissören Sami Kieksi för hans dokumentärfilmer som ger marginaliserade ungdomar en möjlighet att på ett nyanserat sätt tala om sina liv och problem som mobbning, spelberoende och skuldsatthet.

• Läkaren, professor Juhani Knuuti för hans oförtröttliga arbete för hälsoupplysning.

• Läkaren Anni Saukkola för hennes arbete med att sprida kunskap om hälsa och medicinsk forskning bland ungdomar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning