Stora delar av Japan i virusnödläge

Hårdare tag väntas i Japan för att stoppa den ökande smittspridningen. Fler prefekturer ska omfattas av nödläge. Bild: Eugene Hoshiko/TT-AP

Över hälften av befolkningen i Japan kan snart omfattas av striktare restriktioner när coronavirusets framfart i landet fortsätter.

Japan har den senaste tiden sett hur smittade nått rekordnivåer och regeringen ska under dagen ta ställning till om nödläge ska utlysas i prefekturerna Osaka, Kyoto, Hyogo, Fukuoka, Aichi, Gifu och Tochigi.

– Om vi inte tyglar smittan i stora städer, kan vi inte stoppa spridningen nationellt, sade hälsoministern Norihisa Tamura i samband med ett möte kring situationen i landet på onsdagen.

Nödläget, som redan råder i bland annat Tokyo, är tänkt att utvidgas på torsdagen och innebär att omkring 55 procent av landets befolkning på runt 126 miljoner kommer att omfattas av tuffare åtgärder.

Syftet med de nya åtgärderna är att i större utsträckning få folk att hålla sig hemma och fokuserar på smittspridningen på bland annat barer och restauranger. Nödläget ger lokala myndigheter större befogenheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning