Stora börsfall efter Trumps nya tullhot – "Tillbaka på ruta ett"

Bild: Anthony Wallace/AFP-Lehtikuva

Det är nedåt på börserna efter Donalds Trumps nya hot om höjda tullar på en mängd kinesiska varor. – Trumps besked kom som en kalldusch, säger S-Bankens Lippo Suominen.

Shanghai-börsen föll natten mot måndagen med 5,7 procent och Hongkong-börsen med 3,2 procent. Helsingforsbörsen ligger cirka 1,5 procent på minus. Konjunkturkänsliga storbolag som Cargotec, Konekranes, Stora Enso (R) och Nokian Tyres har fallit med 3 procent eller mer.

Två Twittermeddelanden från USA:s president Donald Trump söndagskvällen satte för den optimism som rått på marknaden sedan årsskiftet. Trump hotar att nu på fredagen höja tullarna från 10 procent till 25 procent på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar. Han planerar dessutom i ett senare skede införa tullar på hittills tullfria varor för ytterligare 325 miljarder dollar.

Enligt Twittermeddelandena tycker presidenten att handelsförhandlingarna framskrider för långsamt eftersom Kina vill omförhandla hela tiden.

Beskedet kom som en kalldusch för marknaden där det en längre tid rått optimism om en lösning på handelskonflikten. Förra veckan cirkulerade uppgifter om att ett avtal skulle kunna bli klart nu på fredag och även Trump själv har kommenterat handelsförhandlingarna i positiva ordalag.

På måndagen var börseuforin som bortblåst. På Wall Street signalerar futurerna en nedgång när börserna öppnar där på eftermiddagen finsk tid.

Enligt planerna hålls nästa omgång av handelssamtalen på onsdag, när Kinas vice premiärminister Liu He och hans hundramannadelegation besöker Washington. Nu råder oklarhet kring huruvida det blir något möte.

– Trumps utspel tog oss tillbaka till ruta ett, just när många hade dragit en suck av lättnad över att förnuftet såg ut att segra, säger Lippo Suominen, aktiestrateg på S-Banken och FIM.

– Åtminstone fick vi en påminnelse om att ingenting ska tas föregivet.

Enligt Suominen är den fortsatta utvecklingen mycket oviss, men han utgår ifrån att Trump faktiskt gör allvar av sitt hot om höjda tullar.

– Frågan är vad som händer sedan.

Suominen tror trots allt att det också i USA finns en vilja att nå en lösning – alla förlorar på ett handelskrig, och med ett och ett halvt år kvar till presidentvalet i USA kan Donald Trump inte riskera att den amerikanska ekonomin dyker.

Hittills i år har världsekonomin utvecklats klart bättre än vad många trodde i slutet av fjolåret, åtminstone utanför euroområdet. Aktiemarknaden har fått nytt bränsle av centralbankernas signaler om att nya räntehöjningar inte är i sikte på mycket länge. Under den innevarande rapportsäsongen har bolagens resultat också varit aningen bättre än förväntningarna.

– Nu kom den första dåliga nyheten på länge, säger Suominen.

En analytiker säger till Bloomberg att årets starka börsuppgång gör att Trump kan kosta på sig den här nya Twitter-granaten i handelssamtalen.

– Nu när Wall Street är på rekordnivåer har Trump utrymme att hota igen. I det syftet är han redo att offra lite av uppgången för det, säger Stephen Innes vid SPI Asset Management till Bloomberg.

Svenska SEB ser Trumps besked som ett försök att öka pressen på kineserna inför de fortsatta förhandlingarna.

– Trumps utspel visar att förhandlingarna är inne i ett avgörande skede men det hårda utspelet innebär risker. Kineserna har tidigare varit tydliga med att man inte tänker förhandla under hot och en del spekulerar nu i att förhandlingarna kan komma att kollapsa helt och hållet, heter det i bankens dagliga rapport.

SEB:s syn är att man trots allt kommer överens, men enligt banken går det inte att komma ifrån att osäkerheten nu har ökat betydligt.

– All ekonomisk statistik denna vecka kommer att hamna i skuggan av utvecklingen för handelsförhandlingarna, skriver SEB.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning