Stor val strandade på Öland – "Ekosystemet inte anpassat för att bryta ned tio-femton ton val"

Det åtta meter långa knölvalskadavret bärgades på måndagen. Bild: Suvad Mrkonjic/Lehtikuva-AFP

Det första momentet i den stora valflytten på Öland är avklarat: Den tunga knölvalskroppen har blivit uppdragen på stranden – hittills utan att spricka.

En stor val flöt iland på sydöstra Öland i mitten av april. Knölvalen som strandat kan vara en liten kalv som kommit ifrån sin mamma och därför drabbats av svält. Det är en av hypoteserna, berättar Thomas Lyrholm, valexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Valen är död och med största sannolikhet en knölval.

– Den är ungefär åtta meter lång och väger ganska många ton. Detta är en väldigt stor val, det är unikt att den ens befinner sig i Östersjön, säger Jasmine Stavenow vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Valen ligger i närheten av Segerstads fyr, långt söderut längs med Ölands östra kust.

– Just nu håller entreprenörerna på att etablera sig på stranden med vinsch och lyftkranar och annan utrustning, sade Mörbylångas miljöchef Staffan Åsén till nyhetsbyrån TT på morgonen.

Knölvalskadavret är cirka åtta meter långt och låg en bra bit ut i vattnet. Bild: TT Nyhetsbyrån

Under måndagsförmiddagen har en stålvajer fästs runt stjärtfenan och den stora valkroppen har släpats in mot stranden i det långgrunda vattnet.

– Det har gått väldigt bra. Vi var rädda att den skulle spricka på något sätt. Men nu är den hel och fin, säger Linus Vandrevik, lokalpolisområdeschef i Kalmar, som samordnar operationen.

Valen låg en bra bit från stranden i det långgrunda vattnet, från början med stjärten ut mot havet. Först vändes stjärten i riktning mot stranden och sedan lades valen på en stor metallskiva.

– Det är den här skivan man har dragit i, inte i själva valen, säger Vandrevik.

Knölvalskadavret kommer att dras längre upp på stranden och flyttas över i en vagga. Där får det sedan ligga kvar under natten, omgärdat av avspärrningar.

Under tisdagen ska valen sedan flyttas över till en lastbil som ska köra den till en förbränningsanläggning i Danmark.

– Jajamän. Sista resan, säger Staffan Åsén.

Området är avspärrat för att hindra allmänheten från att komma nära, men fotografer och reportrar får följa bärgningen på avstånd. Eftersom valen håller på att förruttna jäser det inne i kroppen och det har tidigare talats om explosionsrisk. Men den är över nu, enligt Staffan Åsén.

– Det har pyst ut av sig självt under de senaste dagarna. Det finns fortfarande lite gaser i den, men det är en jättestor skillnad bara från fredag till i dag – i fredags var den väldigt uppsvälld, men nu har den sjunkit ihop i buken.

Dyr operation

Det är ännu oklart hur mycket omhändertagandet av valen kommer att kosta.

– Det kostar en hel del och det täcks av Viltvårdsfonden, säger Linus Vandrevik.

Att bara låta den ligga kvar i vattnet och ruttna bort har inte bedömts som ett bra alternativ i det här fallet.

– Östersjöns marina ekosystem är inte anpassat för att bryta ned tio-femton ton val. Det skulle ta oerhört lång tid och det skulle lukta något alldeles förskräckligt under den tiden, säger Staffan Åsén.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning