Stor utställning med Lars Lerin i sommar

Konstnären, författaren och tv-journalisten Lars Lerin håller en stor utställning på Ålands konstmuseum nästa sommar. Bild: SPT-Ålands konstmuseum

Den berömda svenska konstnären och författaren Lars Lerin håller en stor utställning på Ålands konstmuseum nästa sommar.

Akvarellisten Lars Lerin, bland annat känd från SVT-programmet "Vänligen Lars Lerin", är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Han har haft en mängd separatutställningar i Norden, Frankrike, Tyskland och USA. Lerin har även gett ut ett femtiotal illustrerade böcker, där han har skildrat sina resor.

– Lars Lerin är en otroligt erkänd akvarellist. Han är en av de främsta i Norden, kanske den allra främsta, säger konstintendent Susanne Procopé Ilmonen på Ålands konstmuseum.

Att Lerin ställer ut på konstmuseet nästa sommar är ett resultat av flera års kontakter och diskussioner.

– Redan för flera år sedan tyckte konstnämnden att det skulle vara fint att kunna visa en utställning med Lars Lerin på Åland, så vi kontaktade honom och har haft kontakt med hans agent sedan dess. Det känns väldigt roligt att utställningen blir av nu.

Utställning av det stora formatet

Preliminärt öppningsdatum är fredagen den 4 juni nästa år och enligt planen ska utställningen visas fram till den 5 september. Det blir en separatutställning av det stora formatet.

– Lerins målningar är stora. Vi öppnar upp två salar, om inte hela konstmuseet, för utställningen. Jag tror att våra utrymmen passar riktigt bra för hans verk, säger Procopé Ilmonen.

I vilken omfattning Lerin ställer ut helt nya verk är inte klart i dagsläget.

– Det är han själv som får fundera och bestämma vad han vill ställa ut. Jag hoppas också att Lerin själv kan komma hit till öppningen.

Molniga skyar. Akvarellisten Lars Lerin håller en stor utställning på Ålands konstmuseum i Mariehamn nästa sommar. Bild: Per-Erik Adamsson

Ni har lyckats få hit en rad centrala konstnärer, varav Lerin är den senaste. Vad beror konstmuseets dragningskraft på?

– Jag tror att Åland ses som lite exotiskt, beläget mitt emellan Finland och Sverige. Det är många som har besökt konstmuseet som tycker att det har bra lokaler, och så har vi fått ett bra rykte genom de som ställt ut här tidigare.

Det blir alltså en snöbollseffekt, där stora namn genererar andra stora namn?

– Jo, så är det. Men jag tror framför allt Åland upplevs som lite spännande av många. Det känns riktigt roligt att kunna visa utställningar med stora konstnärer utifrån, samtidigt som vi också har flera riktigt bra åländska konstnärer att visa för både den åländska publiken och för turisterna.

Lars Lerins nya tv-serie "Lerins sommarö" har premiär på SVT den 25 november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning