Stor uppslutning när Borgå hyllar Joakim "Jocke" Lybeck med festival

Måns Strömberg, Felix Lybeck och Iina Olin hör till teamet bakom tredagarsfestivalen Nou paha som ordnas till Joakim Jocke Lybecks minne i Borgå 26-28 april. Bild: Petra Lind

Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck omkom plötsligt i en olycka 2017. Till hans minne ordnas nu musikfestivalen Nou paha.

Festivalen Nou paha går av stapeln den 26–28 april på WSOY-huset i Borgå. Bland de cirka trettio artisterna märks bland andra Jonna Tervomaa & Jussi Jaakonaho sähköduo, Paleface, Paperi T och Don Johnson Big Band. Programmet pågår i princip nonstop. Inträdet är gratis dagstid, medan kvällskonserterna kostar.

Festivalen ordnas till minne av Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck som omkom i en olycka i november 2017, bara 61 år gammal. Under sitt liv hann han göra sig känd både som politiker för De gröna och inom musiklivet i Borgå.

Bland initiativtagarna till festivalen finns Lybecks son Felix Lybeck.

– I drömmen ordnade han och jag en festival som hette "nou paha" och därifrån fick vi idén att kalla festivalen så, berättade Felix Lybeck för tidningen Östnyland 28 mars.

Också Måns Strömberg, även känd som DJ Bunuel och Jocke Lybecks företagspartner på Borgåscenen Bar Mary, hör till festivalarrangörerna.

– Alla vi har frågat har velat vara med, bara dagarna passat. Jocke lämnade ett avtryck hos alla han träffade, alla talar om hur jämlik, öppen, intim och ärlig han var. Det är Jockes mänsklighet som vi hyllar, säger Strömberg till HBL.

Vad har han betytt för musiklivet i Borgå?

– Vad gäller Bar Mary så var det Jocke som bokade Borgåartisterna och jag de andra. Vi var som ett lag. Han hade en otroligt stor betydelse för Borgås musikliv.

DJ Bunuel ska själv spela ett kortare set på lördagen, och han tror att publiktillströmningen kan bli stor.

– Tanken är att det ska bli en fest för livet. Jag är rädd att låta "corny" men vi festar för kärleken, livet, våren – det att vi finns.

Mer information om festivalen hittas på Facebooksidan NOU PAHA - Jocke Lybeck Fest.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning