Stor strejk bryter ut – stoppar alla lokaltåg i södra Finland

Lokaltågen står stilla under torsdag och fredag. Arkivbild. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Alla lokaltåg i södra Finland står stilla under torsdag och fredag.

Lokförarna i Helsingfors och Riihimäki kommer att strejka den 18 till den 19 mars. Det är järnvägsbranschens fackorganisation RAU som varslat om strejken.

Strejken kommer att påverka lokaltågen i södra Finland och huvudstadsregionen under torsdag och fredag. VR meddelar att alla VR:s och Helsingforsregionens trafiks (HRT) lokaltåg ställs in.

RAU uppger att orsaken till strejken är de förändringar som kommer att införas bland lokförarna hos HRT i juni 2021. VR kommer att trafikera HRT:s lokaltrafikrutter enligt en offertrunda som bolaget gick segrande ur. Enligt VR är strejken olaglig.

Strejken berör alla HRT:s (A, E, I, K, L, P, U, Y) och VR:s (D, G, R, T, Z, M) lokaltåg. Alla tågavgångar är inställda under torsdag och fredag.

Biljetter som köpts i förväg kan återlämnas eller bytas till en annan avgång.

Fjärrtågens avgångar påverkas inte och inte heller VR:s godstrafik.

Lokförarna meddelar att de återvänder till jobbet på lördagen den 20 mars.

"Synnerligen tråkigt för abiturienterna"

Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta anklagar RAU för oansvarigt agerande:

"Följderna av arbetstvisten är betydande och orsakar oskälig skada för trafiken och passagerarna i huvudstadsregionen. Under coronaepidemin är det främst personer som måste åka kollektivt som gör det. För de studerande som på torsdagen och fredagen ska ta sig till studentskrivningarna är situationen synnerligen tråkig", säger förhandlingschefen Pasi Vuorio vid Palta i ett pressutskick.

Inte heller motparten RAU är nådig i sin kritik:

"Det finländska rättssystemet ger oansvariga arbetsgivare en ensidig rätt att omtolka avtal. Arbetstagarnas enda möjlighet blir att få rättvisa genom beklagliga manifestationer och rättsprocesser. Lokförarna är synnerligen besvikna på VR:s personalpolitik. VR:s prisdumpade HRT-anbud går ut över arbetstagarna", skriver RAU i ett pressmeddelande och beklagar de olägenheter för trafikanterna som manifestationen orsakar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning