Stor sexualbrottshärva avslöjad: Småpojkar utsattes för brutalt våld framför kamera – sändes live på webben

Överkommissarie Sari Sarani (t.v) och undersökningsledare kommissarie Sanna Springare informerade i går om det omfattande och exceptionellt våldsamma barnpornografiska nätverket med tentakler till över tio länder. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Centralkriminalpolisen har avslöjat en omfattande sexualbrottshärva. Polisen misstänker att material med brutalt utnyttjande av barn har producerats i Finland.

Fem finländska män är misstänkta efter att Centralkriminalpolisen (CKP) har avslöjat ett nätverk av sexualbrottslingar. Offren har varit sex pojkar, den yngsta var bara sex år gammal och den äldsta i högstadieåldern. CKP presenterade resultaten av utredningen på onsdagen.

– I det grövsta fallet drogades ett barn och våldtogs, berättar utredningsledare kriminalkommissarie Sanna Springare.

De misstänkta brotten har begåtts mellan 2004 och 2018. Bevismaterialet är i första hand videomaterial och bilder som de misstänkta själva har producerat och spridit i nätverk på webben. Polisen har beslagtagit 95 terabit material från 138 apparater.

– Vi har inte haft tid att gå igenom alla bilder. Om en utredare såg på en bild i sekunden så skulle det ta 400 år.

Däremot har polisen gått igenom allt videomaterial, vilket är 412 timmar.

– Bevisningen går enklare eftersom allting finns på bild.

Internationell härva

Utredningen började 2017 då polisen fick ett tips från en utländsk myndighet. Polisen genomförde flera genomsökningar hos den huvudmisstänkte. De misstänkta gärningsmännen har fört in stora mängder material (så kallat CAM-material, child abuse material) med sexuellt våld mot barn till Finland.

– De misstänkta kommer från sjutton olika länder. Det är frågan om västländer, främst europeiska länder.

Bland materialet finns övergrepp mot spädbarn och mycket grovt våld. I videorna förekommer också satansdyrkan och nazism. Det har inte kommit någon begäran om att misstänkta från andra länder ska överlämnas, eftersom det är frågan om så långa processer och så korta straff att det inte lönar sig, enligt Springare. I hemlandet kan straffen många gånger vara strängare.

Misstankarna mot finländarna rör sig från sexuellt utnyttjande av barn till grov våldtäkt.

– De misstänkta är vanliga människor som inte sticker ut ur mängden, säger Springare.

Hjälp pedofiler i tid

Överkommissarie Sara Sarani säger att mängden CAM-material hela tiden ökar på webben. Materialet delas ofta på anonyma nät, så kallade darknet, där det är svårt för polisen att komma åt dem.

– I nätverken finns en princip om att man måste bidra för att få tillgång till materialet. Så det produceras mera material hela tiden, säger Sarani.

Polisen får in många tips om CAM-material hela tiden, den största tipsaren är organisationen Rädda Barnen. Det leder till kring 50 nya fall i månaden som polisen jobbar med.

– Ämnet är så hemskt så att man hellre undviker det än talar öppet om det. Men det gör brotten svårare att förebygga.

Sarani säger att man måste kunna tala öppet om vad som händer runtomkring oss. Många av offren i sexualbrottshärvan ville i början inte tala om det som hänt och såg sig inte som offer för brott.

– Barnen klarar ofta inte själva av att be om hjälp och de vet inte själva alltid vad som är okej.

Personer som känner sig sexuellt attraherade av barn behöver också hjälp.

– Om vi kan hjälpa dem i ett tillräckligt tidigt skede så kan vi också förebygga allvarliga brott, säger Sarani.

16.45 Artikeln är uppdaterad med mer information.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning