Stor segelfest utlovas i Mariehamn – Tall Ships Races går av stapeln i juli

Bland annat det ryska skeppet Shtandart besöker Mariehamn i sommar. Bild: Żeglarz/Creative Commons

Hittills har båtar från Finland, Baltikum, Polen, Frankrike, Spanien och Nederländerna anmält sig till Tall Ships Races i Mariehamn. Evenemanget väntas bli ett välbehövligt lyft för den åländska turismen.

61 fartyg och 100 volontärer har anmält sig, hotellen har redan många bokningar och nu flaggar regeringen för att tillåta stora evenemang utomhus i slutet av sommaren: arrangörerna av Tall Ships Races (TSR) i Mariehamn 22-25 juli hade skäl att vara optimistiska under onsdagens presskonferens.

– En stor fest blir det i vilket fall, sade stadsdirektör Barbara Heinonen om evenemanget, som även är en del av Åland 100.

Johan Haglöf från arrangörskommittén berättade att man har hittills har 61 anmälda båtar, de flesta från Finland, Baltikum och Polen, men även från Frankrike, Spanien och Nederländerna. Ett par av dem är ryska Shtandart, en kopia av ett krigsfartyg som Peter den store byggde 1703, och 70 meter långa Gulden Leeuw från Nederländerna.

Haglöf hoppas dock att fler fartyg anmäler sig, så att totalantalet blir omkring 70.

Än finns det möjlighet för volontärer, försäljare och scenartister att anmäla sig.

– Vi vill ha med så många som möjligt, sade Pia Nyberg, projektledare för TSR.

Mycket tyder också på att evenemanget blir ett välbehövligt lyft för den åländska turismen.

– Intresset för Åland har tredubblats i Finland sedan 2019, och vi väntar många finländare hit i sommar. Bokningsläget under TSR-veckorna ser redan jättebra ut, sa Peter Ekholm, marknadsföringsansvarig för TSR.

Senaste gången Mariehamn var officiell etapphamn under Tall Ships Race var 1988. Precis som då kommer Mariehamn i år att vara starthamn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning