Stor ovisshet i och med nya restriktionerna: "Varje match som kan genomföras måste ses som en bonus"

KyIF:s Ingrid Degerth hamnar i kläm mellan GrIFK-spelarna Mathilda Sandblom och Linnea Harms då lagen möttes i oktober. Bild: Thomas Sundström

I helgen är det matcher som vanligt i handbollens högsta serier. Vad som händer efter det är ett stort frågetecken. – Varje match vi kan genomföra före jul måste ses som en bonus, säger tävlingschefen Taneli Tiilikainen.

På lördag spelas två matcher i damernas FM-serie och en match i herrarnas FM-liga i handboll. När följande matcher efter det spelas är för tillfället oklart. De nya coronarestriktionerna ställer till det för idrotten.

På måndag stänger städerna i huvudstadsregionen sina idrottshallar och lokalerna är stängda fram till den 18 december. Exakt vad det betyder för elitidrotten är för tillfället oklart. Huvudstadsregionens samordningsgrupp för coronaviruset presenterade på fredagen sina riktlinjer för tre veckor (30.11–18.12).

"All organiserad hobbyverksamhet (inklusive grundläggande konstundervisning) avbryts inomhus och all hobbyverksamhet för 20 år fyllda också utomhus.

Alla hobbyturer för 20 år fyllda på utomhusplaner ställs in. Hobbyverksamheten för dem som är under 20 år fortsätter utomhus under de turer som beviljats tidigare. Tävlingar, matcher eller serieverksamhet ordnas inte. Nya turer beviljas inte.

Utomhusplanerna får användas av kommuninvånarna då de inte är reserverade för barnens och ungdomarnas hobbyverksamhet. Övervakningen och ungdomsledarnas närvaro på planerna ökas. Omklädningsrum och servicebyggnader hålls stängda.

Skolgymnastik utövas utomhus och i skolans lokaler, inte i andra idrottslokaler.

Elitidrotten särbehandlas men hur de olika förbunden ska tolka samordningsgruppens riktlinjer för toppidrotten är oklart.

"Möjligheterna att träna och tävla inom tävlings- och toppidrotten tryggas när det gäller proffsidrott med stöd av ett serielicensavtal eller idrottsavtal enligt Undervisnings- och kulturministeriets (UKM) definition, landslagsverksamhet, idrottare som får stöd av Olympiska kommittén och UKM:s stipendieidrottare i samarbete med huvudstadsregionens idrottsakademi".

– Vad det här betyder för verksamheten är svårt att säga i dagsläget, säger handbollförbundets tävlingschef Taneli Tiilikainen.

– Den här helgens matcher spelas enligt schemat. Efter det kommer vi inte att kunna spela enligt schemat resten av året. Varje match som kan genomföras före jul måste ses som en bonus.

BK-46 hemmahall i Karis är stängd vilket betyder att laget inte kan träna eller spela. Hur det är med andra klubbars möjligheter att genomföra träningar klarnar inom kort.

– Om lag inte kan träna behöver de inte heller spela matcher, säger Tiilikainen.

Han räknar med att läget klarnar inom kort och att det kommer klara besked i början av nästa vecka om hur det blir med matcherna de kommande veckorna.

I damernas FM-serie finns det utrymme i kalendern för att flytta matcher medan utmaningen är större i herrarnas FM-liga.

– Där måste vi fundera noga vad det betyder i praktiken. Man kan inte bara skjuta fram matcher, de måste också spelas vid något skede. Om vi är tvungna att stryka matcher i schemat är det i fortsättningsserierna det sker, säger Tiilikainen.

HIFK flyttar matcher

HIFK:s herrligalag i ishockey meddelade på fredagen att en till hemmamatch flyttas. Sedan tidigare har laget flyttat två hemmamatcher på grund av restriktionerna som förbjuder evenemang med publik. Nu flyttas också hemmamatchen mot Sport. Match skulle ursprungligen spelas 16.12 men flyttas till 16.3.2021.

Bortamatchen mot Sport som skulle spelas 16.3.2021 flyttar till 18.12.

Innebandyförbundet meddelade att man precis som handbollförbundet avvaktar. Innebandyn siktar på att kunna meddela om matchprogrammet och eventuella flyttade matcher senast på måndag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning