Stor ökning av svårt sjuka i Stockholm

Region Stockholm ser en rejäl ökning av antalet svårt sjuka i behov av intensivvård, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Antalet svårt sjuka med covid-19 ökar snabbt i Stockholm. På kort tid har länets intensivvårdsavdelningar nått maxkapacitet. "Vi ser en 80-procentig ökning på bara två veckor", säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

För en vecka sedan vårdades 66 patienter på intensivvårdsavdelningar i Region Stockholm. På fredagen var den siffran uppe i 84 patienter. Det är mer än antalet intensivvårdspatienter i hela Finland just nu.

Karolinska universitetssjukhuset meddelade på fredagen att sjukhuset går upp i så kallat förstärkningsläge.

– Man har en ökad belastning och man behöver öka upp antalet platser, både intensivvårdsplatser och vanliga vårdplatser för covid-19. Nu behöver man använda hela systemets resurser på ett bra sätt, säger Johan Bratt.

Planerad vård pausad

För att frigöra resurser för akut och nödvändig vård beslutade regionens hälso- och sjukvårdsnämnd i veckan att pausa planerad vård som kan vänta utan större medicinska risker fram till den 21 april.

– Detta gör att vi kan flytta personal inom sjukhusen för att bemanna upp både intensivvården och andra covid-19-platser.

Region Stockholm aktiverade ett så kallat krislägesavtal för intensivvården redan den 23 december i fjol. Det innebär att vissa vårdanställda ända sedan dess arbetar längre pass än normalt, och det ingen finns prognos för när avtalet kan avaktiveras.

– Uthålligheten bland våra medarbetare är otroligt viktig i det här läget. Det är naturligtvis så att många har arbetat under väldigt lång tid och det är därför vi vidtar de här åtgärderna: för att försöka frigöra resurser som kan stötta de befintliga medarbetarna.

"Blir problematiskt"

Johan Bratt vidhåller att alla vuxna i Stockholmsregionen ska ha erbjudits en första dos vaccin i mitten av maj. Det nationella vaccinationsmålet säger att alla vuxna som vill ska ha vaccinerats med två doser före halvårsskiftet.

– Att sista fasen ska ha fått båda doserna före halvårsskiftet, det tror jag blir problematiskt, säger han.

I Sverige har över 780 000 personer smittats med covid-19 sedan mars förra året, enligt Folkhälsomyndigheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning