Stor ökning av mord på aktivister i Colombia

Bild: Lehtikuva-AFP/Raul Arboleda

I fjol mördades 172 människorättsaktivister och ledargestalter inom civilsamhället i Colombia, enligt Defensoría del pueblo, en statlig ombudsman.

Det är en ökning med 37 procent jämfört med 2017 och ombudsmannen Carlos Alfonso Negret uttrycker sin oro över riskerna aktivisterna utsätts för. Han fördömer att morden "utförts under full insyn för alla myndigheter".

Det colombianska samhället har länge plågats svårt av komplicerade och blodiga väpnade stridigheter där marxistisk gerilla, kriminella organisationer, paramilitära grupper och säkerhetsstyrkor är inblandade.

Sedan 2016 har 431 aktivister mördats – de flesta under arbete för ursprungsbefolkningens, de svartas eller småböndernas rättigheter.

Början av 2019 har heller inte inneburit någon ljusning. Enligt ombudsmannen har sju aktivister mördats mellan den 1 och den 8 januari.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning