Stor markbrand härjar i Muhos – släckningsarbete väntas pågå minst hela tisdagen

Ett markområde på omkring 250 hektar brinner i Muhos i Norra Österbotten, inte långt från Uleåborg. Bild: Carl-Anton Storbacka/SPT

Ett markområde på omkring 250 hektar brinner fortfarande i Muhos, strax sydost om Uleåborg. Upp till 60 räddningsarbetare kommer under tisdagen att vara fullt sysselsatta med att försöka släcka elden.

Nattens stora skogsbrand i Muhos i landskapet Norra Österbotten har nu begränsats men fortfarande brinner ett markområde på omkring 250 hektar. Branden startade sent på måndagskvällen och ännu på tisdagsmorgonen omkring klockan 7 brann det kraftigt i området.

– Åtminstone hela tisdagen kommer att gå till att försöka släcka elden. Under natten har vi lyckats begränsa dess område. Vi jobbar hårt för att den inte ska sprida sig igen, men vinden är hård och det är ett väldigt stort och svårsläckt område det handlar om, säger brandchef Heikki Levón på räddningsverket.

Under natten regnade det i området, men för att släcka branden hade märkbart kraftigare regn behövts, säger Levón.

Ett personalbyte ska precis ske och omkring 50-60 räddningsarbetare gör sig redo för att ta över tisdagens släckningsarbete. Två helikoptrar har under natten använts för att sätta stopp för elden.

– Helikoptrarna vilar just nu men de kommer också att behövas dagen lång i dag, säger Levón på tisdagsmorgonen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning