Erdogan utropar valseger – "Massivt fusk", hävdar oppositionen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lägger sin röst i en vallokal i Istanbul. Bild: TT/AP/Lefteris Pitarakis

Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan ser ut att vinna det turkiska presidentvalet. Officiellt har han över 52 procent av rösterna när drygt 94 procent räknats. Men det är mycket oklart hur det går i röstsammanräkningen.

Den statliga engelskspråkiga tv-kanalen TRT World skriver på Twitter att Recep Tayyip Erdogan har vunnit presidentvalet. Samtidigt har det inte kommit något besked från valmyndigheten medan oppositionen hävdar att mindre än hälften av rösterna har räknats, skriver The Guardian.

Med över 94 procent av rösterna i presidentvalet räknade – enligt officiella siffror – leder Erdogan med 52,8 procent av rösterna. Huvudmotståndaren Muharrem Ince får 30,6 procent, medan den prokurdiske HDP-kandidaten Selahattin Demirtas hamnar på tredje plats med 7,9 procent, rapporterar CNN Türk.

Högt valdeltagande

Valdeltagandet uppges vara 87 procent.

Presidentens parti AKP får med drygt 93 procent av rösterna i parlamentsvalet räknade 42,6 procents väljarstöd. Partiets allianspartner, det nationalistiska Nationella handlingspartiet (MHP), får 11,2 procent av rösterna.

Oppositionella Republikanska folkpartiet (CHP) är näst största parti med 22,6 procents stöd. Prokurdiska HDP har 11 procents väljarstöd, medan Meral Akseners parti Iyi får tio procent.

Enligt statlig turkisk TV har AKP:s allians med MHP tagit hem segern även i parlamentet. Men stor förvirring råder alltså. Även i parlamentsvalet hävdar oppositionen att långt i från alla röster räknats.

Cirka 56 miljoner människor har registrerat sig för att rösta i valet.

CHP hävdar att partiföreträdare konstaterat fall av oegentligheter i provinsen Sanilurfa under valprocessen. Partiet anser sig ha bevis för att fler röster upptäckts i en vallokal i staden Suruc än antalet personer som faktiskt röstat där. Och i området Eyyübiye i Sanilurfa hade enligt CHP omkring 100 röster på Erdogans AK-parti levererats till en vallokal innan röstningen hade inletts.

Uppgifterna har inte bekräftats från annat håll, och Erdogan tillbakavisar att några allvarliga problem har förekommit.

– Turkiet genomför en demokratisk revolution, sade presidenten när han lade sin röst i valet enligt Reuters.

"Svårt för valförrättarna"

Ett 60-tal parlamentariker från ett antal OSSE-länder är på plats för att följa valet. En av valobservatörerna är den svenska riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M). Hon är i Samsun i norra Turkiet under valdagen.

När TT talar med henne på telefon befinner hon sig i en vallokal och övervakar rösträkningen.

Under dagen har Cecilia Magnusson besökt ett tiotal vallokaler.

– Det har varit huvudsakligen lugnt. Det är en professionell valorganisation och många som har röstat.

Hon berättar att på några få ställen har det varit lite spänt och ifrågasättande.

– De frågar varför vi är där och om vi tror att de är korrupta. Men huvudsakligen har vi blivit väl bemötta, säger Cecilia Magnusson.

Enligt valobservatören Margareta Cederfelt (M) är omvärldens intresse för valet stort – organisationer från hela världen, bland annat Kina, Indien och Kirgizistan, finns på plats. Att det politiska klimatet skiljer sig från Sverige märks inte minst på att de politiska partierna har observatörer inuti vallokalerna, och på polisen som patrullerar utanför.

Trots Erdogans dominans i medierna har oppositionen mobiliserat sig i större utsträckning än väntat under huvudmotståndaren Muharrem Ince.

Ince samlade minst en miljon anhängare under ett massmöte i Istanbul på lördagen.

– Om Erdogan vinner kommer era telefoner att fortsätta avlyssnas, och rädslan kommer att fortsätta härska. Om jag vinner kommer domstolarna att bli självständiga, sade Ince tidigare under dagen.

Internationell kritik

Den president som går segrande ur striden blir den förste att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentämbetet efter en kritiserad omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsendets oberoende och för Turkiet närmare enmansvälde.

Om ingen kandidat får över 50 procents stöd går valet vidare till en andra omgång i juli, då de två kandidater som fått flest röster ställs mot vandra.

Erdogans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har suttit vid makten sedan 2002. Det konservativa islamistiska partiet har varit föremål för häftig internationell kritik men också åtnjutit starkt inhemskt stöd.

Fakta

Valet i Turkiet

Om ingen presidentkandidat får över 50 procent av rösterna i dagens president- och parlamentsval i Turkiet är så går de två med flest röster vidare till en andra omgång.

Sammantaget finns sex presidentkandidater: Recep Tayyip Erdogan, Muharrem Ince, Meral Aksener, Selahattin Demirtas, Temel Karamollaoglu och Dogu Perincek.

Opinionsmätningar tyder på att president Recep Tayyip Erdogan kommer att bli omvald, men troligtvis efter en andra valomgång i juli. Vanligtvis brukar Erdogan kunna använda ekonomin som politiskt slagträ för att vinna röster. Men inflationen har stigit kraftigt och liran har förlorat omkring 20 procent i värde mot dollarn i år.

I april förra året fick Erdogan genom en folkomröstning igenom en grundlagsändring som kraftigt ökar presidentens makt. Dessa ändringar kommer att träda i kraft efter valet.

I parlamentsvalet har både regeringen och oppositionen bildat koalitioner som man hoppas ska leda till en majoritet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning