Stor konkurrens om de bästa webbadresserna:

Filmstiftelse avstod domännamn - nu finns påhittade uppgifter och pokerreklam på adressen

En stor konkurrens om domännamn, alltså webbadresser, pågår ute i världen och domännamn används också i den amerikanska valkampanjen. I USA blev det nyligen känt att Jeb Bush, som vill bli republikanernas presidentkandidat, inte äger domännamnet jebbush.com utan det är hans konkurrent Donald Trump har kommit över webbadressen. Den leder nu till Trumps webbplats.

I Finland har bland andra Helsingfors stad utrett olika alternativ till webbadresser. Helsingfors universitet var först ute på 1990-talet och reserverade adressen helsinki.fi och staden använder domännamnet hel.fi. För ett år sedan rapporterades att staden reserverat ändelsen .helsinki för ungefär 150 000 euro.

I Uleåborg har motsvarande situation lösts så att domännamnet oulu.fi som Uleåborgs universitet förfogar över erbjuder två alternativ: universitetets och stadens webbplatser. Stadens eget domännamn är ouka.fi.

Falsk stiftelse presenterar sig

Det handlar ofta om stora summor när till exempel att stort företag vill köpa ett domännamn som någon annan reserverat. Ibland reserveras ett gammalt domännamn av en ny aktör som kan försöka utnyttja den tidigare ägarens rykte.

Så kan det ha gått för film- och mediestiftelsen POEM, som grundades 1996. Ett beslut om att lägga ned stiftelsen fattades år 2013. I samma veva lät POEM bli att förnya sitt domännamn poem.fi.

– Varumärket var någorlunda känt internationellt sett, så vi funderade på att spara domännamnet för en eventuell ny aktör, men någon sådan hittades inte, säger Pasi Pirttiaho som varit stiftelsens ombudsman.

För två veckor sedan märkte Pirttiaho att domänen nu används av Audioproffa, som beskriver sig som "resurscenter och stiftelse för audiovisuella produktioner", det vill säga enligt egen utsago i samma bransch som POEM.

På webbsidan finns beskrivningar av Audioproffas filmprojekt, en liten pokerreklam och en beskrivning av bakgrundsgruppen. Inget av telefonnumren på sidan är i kraft och de namngivna personerna går inte att hitta med Google. Postadressen är påhittad. Domänen ägs av en svensk tjänsteleverantör.

Pirttiaho vet inte vad syftet med bluffen är.

–Jag frågade bekanta inom den audiovisuella branschen om någon av dem vet något, men hittade inga ledtrådar. Stiftelseregistret innehåller ingen sådan här stiftelse.

Polisanmäl olagligheter

Juristen Sanna Sahlman på Kommunikationsverket säger att domännamn har en skyddstid. Efter att namnet slutar vara i kraft har den tidigare ägaren en månad på sig att ta den i bruk innan namnet öppnas för allmänheten.

Om någons bruk av ett domännamn kränker det egna varumärket kan man anhålla att Kommunikationsverket drar tillbaka det. Om innehållet på webbplatsen är olagligt på något sätt är den en polissak.

Sahlman rekommenderar att man reserverar .fi-adressen med namnet på den egna firman i god tid, och samtidigt funderar över om det finns andra domannämn, av till exempel modellen .com, som man också vill använda.

– Det lönar sig att medvetet övervaka sina immaterialrättigheter och noggrant överväga vilka domännamn och varumärken man skaffar sig. 

Liten summa för eget domännamn

Domännamn används som adresser i de viktigaste webbtjänsterna.

Kommunikationsverket administrerar adresserna som slutar med .fi och beviljar ordet som används före .fi.

Om man beställer ett domännamn direkt från Kommunikationsverket kostar det 12 euro om året, 33 euro för tre år eller 50 euro för fem år.

Den 5 september överförs beställningarna av domännamn på registrarer. Det innebär att enskilda personer eller företag inte längre kan beställa ett domännamn direkt av Kommunikationsverket.

Enligt Kommunikationsverket har 80 procent av de nuvarande fi-domännamnen registrerats via en registrar. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning