Stor katalansk demonstration fyllde gatorna i Madrid

Tiotusentals anhängare till självständighet för regionen Katalonien demonstrerade i Spaniens huvudstad Madrid under lördagen. Bild: TT-AP/Bernat Armangue

Tiotusentals anhängare till självständighet för regionen Katalonien demonstrerade i Spaniens huvudstad Madrid på lördagskvällen.

Demonstrationen gick under parollen "Självbestämmande är inget brott. Demokrati är att besluta" och vände sig även mot den pågående rättegången mot tolv katalanska politiker och separatistledare i Högsta domstolen.

Enligt arrangörerna deltog omkring 120 000 människor i demonstrationen medan polisen satte antalet till cirka 18 000. Deltagarna viftade med katalanska självständighetsflaggor och ropade slagord.

Över 500 poliser avsattes för att garantera säkerheten vid demonstrationen, som befarades bli föremål för aktioner från den Spanien-nationalistiska extremhögern.

De tolv personerna som åtalats riskerar långa fängelsestraff. De misstänks för bland annat uppror i samband med folkomröstningen om katalansk självständighet och den efterföljande självständighetsförklaringen hösten 2017.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning