96 kilo amfetamin skulle smugglas till Finland – misstänkta visade sig ha Hells Angels-kopplingar

96 kilogram amfetamin hittades i bagageutrymmet på en bil som körde i Nederländerna i mars. Polisen misstänker att de tänkta mottagarna var två män i Finland. Bild: Pressbild/Centralkriminalpolisen

Sammanlagt 96 kilogram amfetamin beslagtogs i Nederländerna i mars. Polisen misstänker att de tänkta mottagarna av amfetaminet var två finländska män med koppling till den kriminella organisationen Hells Angels.

Centralkriminalpolisen meddelar att en internationell undersökning av införsel av narkotika till Finland har slutförts. Centralkriminalpolisen förundersökning i Finland har varit en del av en omfattande undersökning i Nederländerna.

Operationen gick under namnet Vidar.

I samband med operationen beslagtogs 96 kilogram amfetamin i Nederländerna i mars. Polisen misstänker att smugglarnas avsikt var att föra amfetaminet till Finland.

– Centralkriminalpolisen ordnade tillsammans med nederländska myndigheter en gemensam operation för att få reda på narkotikans mottagare, säger undersökningsledaren Kimmo Sainio, kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen, i ett pressmeddelande.

När polisen grep de två finländska männen visade det sig att de även bar på en stor mängd vapen och sprängämnen. Bild: Pressbild/Centralkriminalpolisen

Baserat på det som kom fram i myndigheternas gemensamma undersökning misstänks nu två finska medborgare för att vara de tänkta mottagarna av narkotikan. Den ena misstänkta är en man född 1976 som enligt myndigheternas uppgifter är fullvärdig medlem i finska Hells Angels. Den andra misstänkta är hans kompanjon, en man född 1984.

I samband med gripandena i Finland beslagtog polisen 9 kilo hasch, 38 kilo sprängämnen och en stor mängd skjutvapen, skjutvapendelar och ammunition. Männen misstänks nu för två grova narkotikabrott, brott mot bestämmelserna om explosiva varor och grovt skjutvapenbrott.

Ytterligare en tredje person i Finland har i samband med operationen blivit gripen. Enligt myndigheternas uppgifter är även han fullvärdig medlem i Hells Angels i Finland. Mannen är född 1971 och han misstänks för grov penningtvätt och grovt narkotikabrott.

Han har nu utlämnats till de nederländska myndigheterna. För hans del kommer åtalsprövningen att ske i Nederländerna, för de övriga två misstänkta i Finland går förundersökningen över till åtalsprövning i början av juli.

Centralkriminalpolisen meddelar att två finländare misstänks ha varit de tänkta mottagarna då 96 kilogram amfetamin beslagtogs i Nederländerna i mars. Bild: Pressbild/Centralkriminalpolisen

Bild på det beslagtagna amfetaminet i Nederländerna. Bild: Pressbild/Centralkriminalpolisen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning