Stor hittelön för meteoritfynd i Danmark

De 15 personer som hittade och lämnade in delar av en meteorit som slog ned nära Ejby utanför Köpenhamn får dela på en hittelön på drygt två miljoner danska kronor, motsvarande cirka 270 000 euro.

Hur mycket respektive person får beror på hur mycket fyndet vägde, enligt Statens naturhistoriska museum. Danmark har ett speciellt system där alla nyfunna meteoriter förklaras som "danekræ", vilket betyder att de har ett enastående högt vetenskapligt eller naturvetenskapligt värde och måste överlämnas till museet.

– Det är ganska häpnadsväckande och samtidigt unikt. Det finns inget liknande system i andra länder, säger Bent Lindow vid museet i ett pressmeddelande, och tillägger att meteoriter i andra länder ofta säljs på den kommersiella marknaden.

Meteoriten liknar en svart sten och slog ner i Danmark den 6 februari förra året. Dagarna som följde gick privatpersoner ut och sökte efter meteoriter i området. Totalt har 8,9 kilo lämnats in till museet, vilket gör meteoriten till den största som hittats i landet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning