Stor förödelse i Fiji efter orkanen

Enligt obekräftade rapporter har tusentals hem så gott som jämnats med marken. Bild: Naziah Ali

Arbetet med att röja upp efter den kraftigaste orkanen i Fijis historia har nu påbörjats. Minst fem människor har omkommit. Räddningspersonal har fortfarande inte nått fram till stora delar av önationen.

Rapporter om totalförstörda byar, blockerade vägar och översvämmade gator kommer in från avlägsna platser i Fiji och minst fem människor uppges ha dött i orkanen Winstons spår.

Polis och militär arbetar för att ta sig till de avlägsna platserna i landet, som består av omkring 300 öar, som drabbades av den kraftiga orkanen.

Premiärminister Voreqe Bainimarama har bekräftat att fem personer mist livet och sade att myndigheterna jobbar febrilt med att "bedöma och ta itu med den skada som drabbat våra maritima regioner".

Förstörda hem

Det är för tidigt att helt kunna bedöma vilken effekt orkanen haft på önationen. Obekräftade rapporter säger att tusentals hem så gott som jämnats med marken.

– Vissa byar har rapporterat att alla hem har förstörts, skriver Jone Tuiipelehaki, anställd vid FN:s utvecklingsprogram, på Twitter.

Orkanen Winston drog in med full kraft i fredags kväll, lokal tid. Tidigt på söndagen hade vinden i Fijis huvudstad Suva mojnat och orkanvarningen togs bort.

Premiärminister Voreqe Bainimarama sade att stormen gick till "angrepp mot Fiji", när han talade till folket i den fattiga nationen som är starkt beroende av sin turistnäring.

Undantagstillstånd

Premiärministern har utlyst ett månadslångt undantagstillstånd på grund av naturkatastrofen. Alla skolor, varav många används som evakueringscenter, kommer att hållas stängda i en vecka och utegångsförbud råder till måndag morgon.

Internationella flygbolag, som på grund av ovädret ställt in sina flygningar till Fiji, ska under måndagen bedöma om det är möjligt att återuppta flygtrafiken.

Fiji är en östat som ligger i sydvästra Stilla havet i gränsområdet mellan Melanesien och Polynesien.

Fiji består av mer än 800 öar, ett hundratal av dem är bebodda.

De fyra huvudöarna är Viti Levu, Vanua Levu, Taveuni och Kandavu. Huvudstaden Suva ligger på ön Viti Levu.

Fiji har drygt 900 000 invånare.

Källa: Ne.se

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning