Stor finländsk besvikelse efter tunga JVM-starten: "Tog för många utvisningar"

Ukko-Pekka Luukkonen fick pris som Finlands bästa spelare mot Sverige, men målvakten var precis som sina lagkamrater knäckt efter förlusten. Bild: Lehtikuva/Getty Images/AFP

Förväntningarna var höga på Finland, men JVM-premiären mot Sverige blev en missräkning. Lagets analys var träffande: en tam start, för många utvisningar och nervösa spelare.

Favorittippade Finland föll i premiären i junior-VM. Sverige vann med 2–1 och såg till att starta turneringen på bästa tänkbara sätt.

De finländska spelarna var samstämmiga efter nederlaget.

– Vi fick en tung start och var långt från vår nivå, säger Aarne Talvitie i Yles tv-sändning.

– Starten var dålig, konstaterar Kaapo Kakko till Yle.

Egentligen var det först i slutet av andra perioden som Finland hittade rätt. I tredje perioden såg det bättre ut och Juniorlejonen hann också med en reducering i slutminuterna. Talvitie avslutade ett anfall i powerplay med att sätta pucken bakom Samuel Ersson.

– En positiv grej i matchen var att vi förbättrade spelet. Dessutom gjorde vi ett mål i powerplay och Ukko-Pekka Luukkonen spelade bra i målet, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas till Yle.

Utvisningarna kostade

Precis som i de två senaste JVM-turneringarna öppnade Finland med förlust. Juniorlejonen är upphaussade och förväntas spela om medaljerna, men fick en påminnelse om att det inte blir enkelt.

– Jag vet inte vad den dåliga starten berodde på. Vi har haft en bra uppladdning inför turneringen, men vi var kanske nervösa, säger Kakko.

Sverige gjorde båda sina mål i numerärt överläge. Finland tog totalt sju utvisningar och det kostade.

– Faktum är att vi tog för många utvisningar. I de här matcherna kan man inte ta så många tvåor, säger Ahokas.

I genrepet vann Finland klart mot den största guldfavoriten Kanada, men när det blev allvar haltade spelet. Förbundskaptenen hittade också områden där det krävs förbättring.

– Vi gick inte tillräckligt ofta mot mål. Sverige höll oss borta från de ytor där vi borde ha varit skarpare. Vi måste få upp tempot när vi startar anfallen.

Finlands turnering fortsätter tidigt på fredag mot Kazakstan. Det är nedsläpp klockan 5.30 finsk tid.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning