Stor fartygsbeställning ger många nya jobb på varvet i Raumo

Den nya färjan kommer att likna de nuvarande Tallinkfärjorna. Bild: Flickr/Ted McGrath

Rauma Marine Constructions och Tallink har skrivit under ett avtal om en ny färja. Färjan ska byggas i varvet i Raumo vilket har en stor inverkan på sysselsättningen i området.

Rauma Marine Constructions och Tallink har skrivit under ett avtal om en ny färja. Färjan ska byggas i varvet i Raumo vilket har en stor inverkan på sysselsättningen i området.

AS Tallink Grupp och det finska varvet Rauma Marine Constructions (RMC) har skrivit under ett avtal om en ny passagerar– och bilfärja som ska åka mellan Tallinn och Helsingfors.

Det här är det största fartyget företaget RMC byggt. De har 80 anställda i Raumo och kommer att rekrytera nya anställda för att bygga färjan.

– Det här är en väldigt fin nyhet för fartygsbyggandet i Raumo. Byggandet innebär omkring 1 500 fler årsverken. Vi kommer själva att anställa tiotals nya anställda. Vi jobbar med flera företag som kommer att behöva över 100 anställda för projektet, säger Jyrki Heinimaa, vd för Rauma Marine Constructions.

Energisnåla lösningar

RMC ska satsa på energisnåla lösningar och målet är att färjan ska vara så energieffektiv och miljövänlig som möjligt. Fartyget ska till stor del fungera på flytande naturgas för att minska på koldioxidutsläppen.

Fartyget är värt omkring 250 miljoner euro. Planerandet av bygget börjar på våren, byggandet inleds 2020 och färjan ska bli klar under 2021. Fartyget kommer att rymma 2 800 personer.

Fyra av Tallink Grupps fartyg har tidigare byggts på varvet i Raumo och två har planerats där. Det senaste fartyget som byggdes är Baltic Queen som blev färdigt 2009 och kör i dag mellan Tallinn och Stockolm.

Heinimaa är väldig nöjd över Tallinks fortsatta förtroende och poängterat att avtalet är ett betydande steg för fartygsbyggandet i Finland.

– Varven i Finland har för tillfället medvind. Flera varv har fått betydande projekt vilket bådar gott för hela sjöfartsindustrin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning