Stor efterfrågan på bilar – Valmet anställer 400 personer närmaste veckorna

Valmet Automotive i Nystad anställer på kort varsel 400 nya bilbyggare. Bild: Valmet Automotive

Inom sju veckor hoppas bilfabriken i Nystad ha hittat 400 nya anställda. Det är vad som behövs för att tillverka alla de bilar som kunden Mercedes-Benz beställt.

Bilfabriken Valmet Automotive i Nystad rekryterar med snabb tidtabell 400 nya bilbyggare.

Orsaken är att efterfrågan på bilar har ökat överraskande kraftigt, och kunden Mercedes-Benz har meddelat om ytterligare större beställningar nästa år.

De nyanställda behövs vid fabriken redan i slutet av januari, och innan det ska de skolas in till sina nya arbetsuppgifter.

Valmet Automotives kommunikationschef Mikael Mäki säger till SPT att bilbyggare behövs inom alla fabrikens fyra sektorer, alltså inom måleriet, svetsverkstaden, monteringen och den inre logistiken.

Epidemin försvårar rekryteringen

Inte heller Valmet Automotive har klarat sig undan coronaepidemins påverkan. På grund av epidemin lyckades man i våras inte få tag på de bildelar som produktionen krävde, och de anställda permitterades därför i april.

Under sommaren började arbetet vid fabriken löpa igen och sedan dess har det bara gått uppåt. Mäki säger att alla anställda fick återvända till arbetet senast i slutet av september och under hösten har redan omkring 150 nyanställda rekryterats.

Företaget är medvetet om att tidtabellen för den nu aktuella rekryteringen är en utmaning av rang, eftersom den ska gå på sju veckor. Dessutom påverkar epidemin också möjligheten att nå ut till intresserade då företaget i huvudsak måste förlita sig på marknadsföring via internet.

– Vårt budskap utåt är att vår rekrytering i dessa tider är en exceptionell möjlighet till sysselsättning i Finland, och vår rekrytering erbjuder också en flexibel möjlighet för den som vill byta bransch, säger Valmet Automotives produktionschef Pasi Rannus, i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning