Stor dag för Carlströms stall – "siktar på etappseger"

Thibaut Pinot (i mitten) är en av favoriterna när Giro d'Italia rullar i gång i Jerusalem.Bild: Lehtikuva/Thomas Coex

Kjell Carlströms israeliska stall vill blanda om i leken när Giro d'Italia rullar i gång – i Jerusalem.

Klassikersäsongen är överstökad och det är dags för säsongens första stora etapplopp – Giro d'Italia. Den 101:a upplagan av det tre veckor långa etapploppet rullar i gång med ett kort tempolopp i Jerusalem.

En stor dag för cykelsporten i Israel – och inte minst för Kjell Carlströms stall, Israel Cycling Academy.

– Det är ett stort steg framåt i vårt projekt, för att få uppmärksamhet och väcka intresse för cykling i Israel, säger han.

– Projektet slutar inte här, men det här är vår första stora grej.

"Blir svårt"

Ex-proffset har varit sportdirektör för Israel Cycling Academy i ett år. Förra säsongen knep laget nio segrar på lägre nivå, men ingen av segrarna var i närheten av Giro d'Italias nivå.

– Vi vill ha ett så stort inflytande på tävlingen som möjligt, säger Carlström.

– Sportsligt sett siktar vi på att vinna en etapp. Men det vill många andra också. Det blir svårt.

Italienaren Kristian Sbaragli är lagets starkaste sprinter och också nyazeeländaren Zakkari Dempster och kanadensaren Guillaume Boivin kan bli att räkna med om de får ett bra läge. Sbaragli har inkasserat en seger i Vuelta a Espana, ett annat av cykelsäsongens tre stora etapplopp, Grand Tours, under karriären.

Hoppas på en utbrytning

– För att vinna borde vi komma med i en utbrytning, eller så kanske vi kan klara oss under en tuffare dag som slutar i en klungspurt. Jag har räknat att det finns fyra sådana etapper, tre rena spurtetapper och åtta etapper med en uppförsbacke före mål, säger Carlström.

Belgaren Ben Hermans slutade nyligen på trettonde plats i det kortare etapploppet Tour of the Alps och kan bli att räkna med i bergsetapperna. Spanjoren Ruben Plaza är också duktig i bergen och har bland annat två etappsegrar i Vuelta a Espana.

Carlström beskriver lettländaren Krists Neilands som en mera opportunistisk typ som kan överraska. Dessutom har laget två israeler i sin laguppställning i Giro d'Italia: Guy Niv och Guy Sagiv. På förhand sett jobbar de främst för laget som hjälpryttare.

– En annan av våra målsättningar är att en av israelerna tar sig igenom hela girot, säger Carlström, som själv deltog tre gånger i Giro d'Italia, tre gånger i Tour de France och tre gånger i Vuelta a Espana åren 2005-2011.

Ökända Zoncolan

Efter fredagens 9,7 kilometer långa tempolopp fortsätter girot med två flacka sprintetapper i Israel innan det blir en vilodag och en förflyttning till Sicilien. På torsdag – Kristi himmelfärdsdag – väntar den första ordentliga bergsetappen då målgången är på Etna på 1 736 meters höjd.

De riktigt hisnande Alphöjderna vankas först om ett par veckor. Lördagen 19 maj väntar cykelsportens kanske mest ökända berg, Monte Zoncolan. Stigningen är ungefär 10 km lång och mer än 11 procent brant.

– Det är en intressant rutt. Det finns många etapper som är tuffare än de ser ut på pappret. Till exempel på Sicilien finns det mycket kuperad terräng, med smala vägar och kurvor. Det blir svårt att hållas längst framme och tyngre för dem som hamnar långt bak i klungan, säger Carlström.

Två favoriter

Etapp 19 den 25 maj ser ut att vara den mest utslagsgivande, med fyra tuffa Alphöjder. En av dem är Colle delle Finestre, en 18 kilometer lång, 9 procent brant stigning, varav de 9 sista kilometerna är grusväg. Finestre når 2 178 meters höjd och är bokstavligen Giro d'Italias högsta punkt i år.

Det finns bara ett till individuellt tempo under de tre veckorna, etapp 16 den 22 maj. 34,2 km flackt från Trento till Rovereto. Målgången sker den 27 maj – för ovanlighetens skull i Rom, som sällan stått värd för Giro d'Italia.

Segerstriden kommer sannolikt att avgöras mellan två stora favoriter, förra årets segrare Tom Dumolin, Nederländerna och Sunweb, samt Chris Froome, Storbritannien och Team Sky. Froome har dominerat Tour de France under de senaste åren och vann också Vuelta a Espana förra hösten – och har tillfälle att skriva historia i maj.

Mörka moln över Froome

De enda som förut har lyckats inneha segern i de tre stora etapploppen samtidigt är Eddy Merckx och Bernard Hinault – två giganter inom cykelsporten. Froome lär ha fått en startpeng på ungefär 1,5 miljoner euro för att komma till start i Giro d'Italia.

Men det hänger en del mörka moln över Froome. Han åkte fast för en för stor dos av astmamedicin under Vuelta a Espana i höstas och riskerar att bli avstängd och fråntagen segern både i vueltan och eventuellt i girot. Froome har förklarat att han använt salbutamol precis som det är tillåtet, men att urinprovet innehöll för mycket av ämnet på grund av uttorkning eller andra faktorer.

Pinot en outsider

Froome har inte visat någon grym form än så länge i vår och var först fyra i genrepet Tour of the Alps. Dumoulin såg bra ut i vårmonumentet Liège-Bastogne-Liège, men han lider av att det bara är två kortare tempolopp på programmet i Giro d'Italia.

En som kan blanda sig i segerstriden är Frankrikes och Groupama-FDJ:s Thibaut Pinot, som övertygade och vann Tour of the Alps. Pinot var trea i Tour de France 2014 och fyra förra året. Det finns flera kandidater om segern, men det skulle vara en gigantisk skräll om det inte var någon av de tre ovannämnda som drar på sig den rosa ledartröjan, rosa maglia i Rom.

Giro d'Italia 4-25 maj. Etapperna visas direkt på Eurosport.

Senaste vinnarna

2017: Tom Dumoulin, Nederländerna.

2016: Vincenzo Nibali, Italien.

2015: Alberto Contador, Spanien.

2014: Nairo Quintana, Colombia.

2013: Vincenzo Nibali, Italien.

2012: Ryder Hesjedal, Kanada.

2011: Michele Scarponi, Italien.

2010: Ivan Basso, Italien.

2009: Denis Mentjov, Ryssland.

2008: Alberto Contador, Spanien.

Fakta

Giro d'Italia

Vad: 101:a upplagan av Giro d'Italia.

Start: fredag den 4 maj i Jerusalem, Israel.

Mål: söndag den 27 maj i Rom, Italien.

Etapper: 21 stycken, varav två tempoetapper. Tre etapper körs i Israel, övriga i Italien.

Längd: 3 562,9 kilometer, i snitt nästan 170 kilometer per dag.

Deltagare: Totalt 176 cyklister i 22 lag (åtta i varje).

(TT)

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00