Stor bedrägerihärva utreds av Helsingforspolisen – meddelanden skickades i Postens namn

Sammanlagt misstänks över 40 personer för bedrägerierna. Bland dem finns både finländska och estniska medborgare. Bild: SPT

Över 40 personer misstänks för grovt bedrägeri. Brotten utfördes på ett mycket välplanerat och komplext vis, uppger Helsingforspolisen.

Polisinrättningen i Helsingfors har slutfört en förundersökning som gäller sex olika bedrägerivågor som utspelades i fjol.

Brottshärvan består av totalt tio bedrägerivågor. En av dessa gick till åtalsprövning redan i våras, medan tre fortfarande utreds av polisen.

Brottsrubriceringen för samtliga fall är grovt bedrägeri.

Sammanlagt misstänks över 40 personer för brotten. Bland dem finns både finländska och estniska medborgare.

Den första bedrägerivågen ägde enligt polisen rum i april 2020 och den sista i januari i år. Under den tiden har de misstänkta fått ihop en brottsvinning på sammanlagt cirka 375 000 euro.

Väl genomtänkta brott

Polisen uppger att brotten är exceptionellt välplanerade och komplexa.

"Det tog oss veckor innan vi helt förstod hur dessa noggrant koordinerade dåd utfördes", säger Matias Björklund, kriminalkommissarie, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen har de misstänkta kapat hundratals privatpersoners bank- och personuppgifter och i privatpersonernas namn tagit lån från olika finansbolag.

De misstänkta fick tag på privatpersoners bankuppgifter genom meddelanden där de misstänka utgav sig för att vara någon annan.

Till exempel kunde de misstänkta skicka ut meddelanden i Postens namn och meddela att mottagaren hade ett paket att lösa ut. I meddelandet kunde mottagaren klicka sig vidare och sedan ombads hen att logga in med sina nätbankskoder.

Genom detta tillvägagångssätt fick kaparna tillgång till privata uppgifter som de kunde använda för att exempelvis ta lån i offrens namn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning