Stopp för stoppat strandskydd i Brasilien

En pojke och en kapybara leker i den brasilianska delstaten Pará. Genrebild – flodområdet på bilden har inte direkt med artikeln att göra. Bild: Andre Penner/TT-AP

En domstol pausar den brasilianska regeringens försök att häva flera olika strandskydd.

Miljörådet Conama, lett av miljöminister Ricardo Salles, har beslutat att upphäva flera 20 år gamla resolutioner om skyddszoner längs Brasiliens långa kust mot Atlanten. I zonerna har man inte fått bygga exempelvis hotell eller semesterbostäder inom 300 meter från vattenlinjen, av hänsyn till mangrove och de sanddyneområden som kallas restinga.

Men den federala domaren Maria Amélia de Carvalho i Rio de Janeiro stoppar för tillfället Conamas beslut, "med tanke på den uppenbara risken för irreparabla skador på miljön". Beslutet ska dock fortsätta granskas, så hur det går med resolutionerna är ännu oklart.

President Jair Bolsonaros regering har fått hård kritik generellt för sin miljöpolitik, som i många fall anses gynna kortsiktiga ekonomiska intressen på bekostnad av växt- och djurlivet. För att få lättare att driva igenom sin politik har antalet stolar i Conama kapats från 96 till 23 – vilket ger regeringens ledamöter mer makt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning