Stopp för sexuella trakasserier i Esbo fullmäktige

Esbo stad ska ha ett regelverk för att förebygga osakligt beteende och för hur man handskas med trakasserier.Bild: Lehtikuva/Marja Airio

I höstas anklagades fullmäktigesuppleanten i Esbo, Seppo Huhta (De blå), för sexuella trakasserier. Huhtas påstådda beteende ledde till att Esbo stad utarbetat ett utkast för hur man förebygger osakligt beteende och hur man ska handskas med sexuella trakasserier.

Fullmäktigegrupperna i Esbo har tagit del av utkastet. Fullmäktigeledamoten Maria Guzenina (SDP) hänvisar direkt till anklagelserna mot Seppo Huhta som en orsak till utkastet.

– Det är bra att man en gång för alla gör upp klara spelregler och att alla former av trakasserier inte accepteras inom stadens förvaltning eller beslutsfattande.

Har du blivit sexuellt trakasserad i fullmäktige?

– Nej! Men jag har hört om ett fall där en yngre fullmäktigeledamot fått ta del av sexuella anspelningar, säger Guzenina.

Seppo Huhta har nekat alla anklagelser som riktats mot honom. Huhta har beskyllts för närmanden och sexuella förslag till ledamöter över partigränserna. Arbetarskyddet har inte utrett anklagelserna mot Huhta då det är frågan om en förtroendevald. Seppo Huhta står fortfarande fast vid att han är oskyldig och att anklagelserna är fråga om en politisk klappjakt mot honom.

– För min del är saken utagerad, men jag understöder alla regler som minskar på osakligt beteende och sexuella trakasserier, men också snack bakom ryggen och felaktiga anklagelser. Jag tycker att det här är något som varje kommun och stad borde ha skrivet svart på vitt, säger Huhta.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22