Stoltenberg om Trump: "Handlingar talar tydligare än ord"

Osäkerheten kring vad Trump kan slänga ur sig under toppmötet med Putin i Helsingfors är stor. Efter första dagen av Nato-toppmötet i Bryssel försökte generalsekreteraren Jens Stoltenberg intyga att USA står bakom sina allierade.

– Vi har våra meningsskiljaktigheter, men det viktiga är att vi har nått ett beslut som för oss framåt, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens under Natos toppmöte i Bryssel i går kväll.

Natoländerna kom överens om att skapa beredskap för fler trupper, stridskepp och flygplan som ska kunna mobiliseras snabbt inom alliansen. Nato ska också starta nya enheter som arbetar mot cyberattacker, mot propaganda och för energisäkerhet.

Stoltenbergs stora utmaning var ändå att försöka intyga att USA inte kommer att svika alliansen när Donald Trump träffar Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors den 16 juli.

– Alla allierade stödde dagens deklaration där det tydligt står att vi inte erkänner annekteringen av Krim som laglig, sade Stoltenberg.

Sedan Trump tillträdde som president har USA ökat de militära utgifterna i Europa med 40 procent, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens i samband med Natomötet i Bryssel. Bild: Lehtikuva/Brendan Smialowski

Enligt Stoltenberg har Nato skickat ett tydligt budskap om det här genom att öka sin militära närvaro i Natoländer nära Ryssland och genom stöd till Ukraina. USA har också ökat sin närvaro i Europa.

– USA lämnade Europa år 2013, men nu är de tillbaka med en fullt beväpnad brigad. Sedan Trump tillträdde som president har USA ökat de militära utgifterna i Europa med 40 procent, sade Stoltenberg.

– Handlingar talar tydligare än ord och jag är övertygad om att Nato har fullt stöd av USA.

Enligt Stoltenberg har medlemmarna också börjat ta kravet på att lägga minst två procent av bnp på försvaret på allvar. Åtta medlemmar gör det redan och en majoritet av Natoländerna har förbundit sig till att det de närmaste tio åren. Trump var ändå inte nöjd med takten och under mötet kastade han också fram tanken om att höja målet till fyra procent.

– Låt oss börja med att nå målet på två procent som vi har kommit överens om. De goda nyheterna är att vi är på rätt väg, sade Stoltenberg som verkade aningen stressad över Trumps uttalanden.

Helsingforsmötet kan skapa ännu större osäkerhet

Toppmötet i Helsingfors mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin väcker ännu större frågetecken efter Trumps uttalanden under Natomötet i Bryssel.

– Donald Trump är en joker i internationella relationer. Senast under mötet i Kanada skällde han ju ut Justin Trudeau och nu skällde han indirekt ut Angela Merkel. Samtidigt har han klart varit positivt inställd till ledare som inte är demokratiskt valda, som Recep Tayyip Erdogan och Nordkoreas ledare, säger Steve Lindberg, docent i statskunskap, särskilt internationell politik.

Vad händer om Trump säger att Krim är lagligt annekterat?

– Det blir väldigt problematiskt för Europa, EU och Nato och det är klart att det skulle skapa en ännu större osäkerhet. Det strider helt mot EU:s och Natos syn i frågan, säger Lindberg.

Är det Trumps förtjänst att allt fler länder når målet att öka försvarsutgifterna?

– Nej tror jag inte, det har varit en lång process som också tagits upp av tidigare amerikanska presidenter. Det kan hända att hans framfusiga sätt har fått de europeiska ledarna att ta ett steg framåt. Men den största orsaken är ändå att det har skett en grundläggande förändring i förhållandet till Ryssland efter ockupationen av Krim.

Kan Trump se sig som en segrare efter mötet?

– Trump sade själv att förändringen går för långsamt. Men vi kan väl säga att de som fortfarande stöder Trump nog ser honom som en vinnare efter mötet, oberoende av hur det fortsätter. Samtidigt blir USA allt mer tudelat och hans stöd inom det amerikanska politiska etablissemanget blir allt svagare på grund av hans utspel i dag, säger Lindberg.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22