Stoltenberg om amerikansk övervakning: Vi måste få alla fakta på bordet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild. Bild: Johanna Geron/TT-AP

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vill få klarhet i vad som egentligen skett, efter uppgifterna om att USA via Danmark avlyssnat politiker i flera Natoländer.

– De inblandade nationerna är Natoallierade, och vi måste få alla fakta på bordet för att kunna reda ut vad som faktiskt skett, säger Jens Stoltenberg till DR.

Avslöjandena om spioneriet publicerades i helgen av Danmarks Radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde.

Avslöjandet bygger på uppgifter från en dansk underrättelseutredning som analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014. Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ska ha kunnat inhämta stora mängder information via danska internetkablar. Det ska ha spionerats på politiker i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike, bland annat den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Läs också: Medieavslöjande: USA spionerade på europeiska toppolitiker med dansk hjälp

Stoltenberg säger vidare att förtroendet för Danmark är fortsatt högt inom Nato.

– Danmark är en väldigt värdefull och viktig Natoallierad, och Danmark bidrar betydligt till samarbetet. Jag är helt säker på att det kommer att fortsätta så.

I tisdags kommenterade USA för första gången uppgifterna. På en presskonferens sade Vita husets biträdande pressekreterare Karine Jean-Pierre att USA:s regering är villig att besvara alla typer av frågor från sina allierade i Europa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning