Stoltenberg: "Första nervgiftattacken på Natos territorium" – skickar hem ryska representanter

Natos generalseketerare Jens Stoltenberg. Bild: Lehtikuva / AFP / Emmanuel Dunand

Också Nato deltar i den koordinerade reaktionen efter nervgiftattacken i Salisbury, genom att skicka hem en del av personalen från Rysslands mission.

– Men vi har inte förändrat vårt förhållningssätt gentemot Ryssland, som är en dialog, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, och tillade att tvåvägskommunikationen fortsätter, och också planerade möten mellan Nato och Ryssland.

Nato fördömde nervgiftattacken mot Sergej och Yulia Skripal i Salisbury, Storbritannien redan tidigare, och har efter det beslutat om sitt bidrag till det koordinerade, internationella svaret.

Sju personer kommer att skickas hem från Rysslands representation vid Nato, och ytterligare tre ackrediteringar kommer att stoppas.

– Det krymper personalen vid Rysslands mission till tjugo personer, säger Stoltenberg vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Nato har också tidigare krympt den ryska personalen, som svar på annekteringen av Krim.

Stoltenberg fick under presskonferensen frågan om det alls har någon effekt.

– Det sänder ett tydligt budskap till Ryssland att det finns konsekvenser. Ryssland har underskattat hur eniga de Natoallierade är, sade Stoltenberg och räknade upp att Natoländerna efter en tid av sjunkande försvarsanslag har ökat anslagen och varit eniga i sanktionerna mot Ryssland.

– Det visar att det också innebär kostnader för Ryssland, sedan den olagliga annekteringen av Krim, säger Stoltenberg.

Natos svar kommer efter att över tjugo länder, däribland USA och många EU-länder, Kanada och Australien, beslutat skicka hem sammanlagt över 100 ryska diplomater.

Finland är ett av länderna som deltar i det koordinerade svaret genom att skicka hem en rysk diplomat. Personen är utvald och ska lämna Finland inom två veckor. Också EU har kallat hem sin representant för konsultationer.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03