Stolt över att vara bög

Inte skämmas. Garth Greenwell visste tidigt att hans debutroman skulle handla om bögar som är öppna med sin sexualitet. Bild: Cata Portin

I Garth Greenwells hyllade roman möter vi en bög som varken skäms över sin sexuella tillhörighet eller vill dölja den.

På en allmän toalett, belägen under kulturpalatset i Sofia, möts två män, amerikanen och Mitko. Amerikanen är tillfälligt bosatt i Sofia och undervisar vid American College, Mitko är en bulgarisk prostituerad man.

Båda är ute efter tillfälligt sex men av olika anledning. Amerikanen drivs av åtrå och längtan efter en annan kropp, Mitko behöver pengar.

Engångsligget på toaletten utvecklas till en relation där rollerna är givna på förhand – den ena ger, den andra tar.

Toaletten finns i verkligheten. Under sina fyra år i Sofia steg den amerikanske författaren Garth Greenwell in på samma toalett och insåg att det var här hans debutroman skulle inledas.

– Jag ville beskriva en plats typisk för bögar som raggar. Men framför allt slogs jag av likheterna mellan Bulgarien 2009 och Kentucky på 1990-talet när jag växte upp, berättar Garth Greenwell.

– Toalettmiljön var familjär. Jag fördrev en stor del av min ungdom med att ragga på toaletter och trots att jag inte behärskade språket var koderna i Sofia desamma som i Kentucky ett drygt decennium tidigare.

Garth Greenwell har kommit till Finland för att delta i Helsinki Lit. Resan från hemmet i Iowa var lång men Greenwell är överväldigad av det mottagande hans roman har fått.

Romanen vi talar om heter What Belongs to You och betecknas som en av fjolårets litterära sensationer. Längtan, lust och lättnad är drivande krafter hos bokens berättarjag, amerikanen vars namn aldrig avslöjas.

– Berättarjaget är stolt över att vara gay. Han är öppen med det och skulle inte komma på tanken att skämmas, säger Greenwell.

– Han vill vara bög.

För många homosexuella var det åtminstone tidigare svårt att ens för sig själv erkänna sin sexuella läggning. Är det så fortfarande?

– Jag hoppas verkligen att dagens unga bögar inser att också de kan ha ett fritt och mångsidigt liv. När jag var ung hade en bög två stigman att tampas med – dels blev vi ständigt kallade pedofiler, dels fick vi höra att vi skulle drabbas av hiv och dö i aids.

Garth Greenwell var 14 år då hans pappa insåg att sonen var homosexuell och i raseri slängde ut honom hemifrån, vrålande "så du är en sådan som gillar små pojkar!"

– Jag visste att jag inte var pedofil så den anklagelsen oroade mig inte. Men hotbilderna om aids var så dominerande att jag länge var övertygad om att jag skulle få hiv.

Musiken blev räddningen för den unge Garth Greenwell. Han kom in på ett konstgymnasium, kunde lämna Kentucky och studerade musik. Intresset består.

– Musik är viktigare för mig än litteratur. Jag älskar Jean Sibelius och Kaija Saariaho, Benjamin Brittens operor och Beethovens pianosonater.

Starkt stigma

Efter fyra år i Bulgarien återvände Garth Greenwell till USA. I dag bor han i Iowa med sin sambo, poeten Luis Munoz. Kentucky är förbundet med olustiga minnen men i Iowa trivs han.

– Det är en öppen och frisinnad delstat, länge präglad av demokratiska ideal. Tyvärr röstade Iowa republikanskt i presidentvalet, för första gången.

När Högsta domstolen i USA beslöt att godkänna könsneutrala äktenskap bodde Greenwell kvar i Sofia och fick höra nyheten av en bulgarisk vän.

– Jag trodde att jag var en person som inte tyckte att äktenskap var viktigt. Men när jag fick beskedet om Högsta domstolens beslut började jag gråta så tydligen var det en uppdämd oro som skingrades.

– Stigmat från att tillhöra en bespottad minoritet är starkt.

Juridiskt och attitydmässigt har klimatet för homosexuella blivit lättare i västvärlden. Garth Greenwell varnar ändå för att överskatta utvecklingen.

– Att vara bög i Kentucky är inte detsamma som att vara bög på Manhattan. Och valet av Donald Trump till USA:s president är en brysk påminnelse om att inställningen gentemot homosexuella inte är bestående.

– Dessutom är det alltjämt farligt att vara gay. Det är ingen slump att en nattklubb för homosexuella i USA utsattes skottlossning i fjol.

Homosexuella personer beskrivs ofta som ensamma och övergivna åt sig själva. Garth Greenwell är skeptisk.

– Många unga människor är ensamma i dag. I motsats till andra minoriteter växer hbtq-personer visserligen sällan upp med en familj vars övriga medlemmar också är hbtq-personer och därför känner de sig förmodligen annorlunda under uppväxten.

– Men att vara ensam är inte detsamma som att vara isolerad och avskuren från all social samvaro.

Ålder: 49 år.

Karriär: Amerikansk författare, kritiker och lärare. Har undervisat vid bland annat American College i Sofia. Bulgarien. Universitetet är det äldsta amerikanska universitetet utanför USA. Debutromanen What Belongs to You publicerades 2016 och har blivit en jätteframgång. Romanen belönades med British Book Award for Debut Novel i början av maj och kandiderar till flera andra pris.

Romanens översättningsrättigheter är sålda till flera språk, bland annat svenska.

Aktuell: Med den finskspråkiga översättningen av What Belongs to You – Kaikki mikä sinulle kuuluu (Nemo).

Garth Greenwell uppträder på Helsinki Lit lördagen den 13 maj kl. 16.15. Samtalspartner är Jari Tervo.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning