Stolt nordisk regnbågsflagga

"Lika viktig, kanske ännu mer betydelsefull i längden, är den attitydfostran som sker i vardagen, det första lesbiska paret i serietidningen Bamse till exempel. I en snar framtid ska det förhoppningsvis inte alls behöva bli en nyhet, som nu. Två morsor, so what?"

– Vi ska fortsätta älska dem vi vill. Och vi ska fortsätta dansa, tillsammans.

Sveriges statsminister Stefan Löfven talar på Sergels torg i det centralaste av Stockholm en kväll i juni. Anledningen är den tragiska, upprörande masskjutningen i Orlando två dygn tidigare, "en attack som riktade sig mot homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera, människor som pratade, flörtade, dansade, kände glädje i sommarnatten", som han säger.

På partiledarnas debatt i riksdagen strax efter dådet fördöms händelsen i Orlando. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor meddelar att hon för första gången tänker delta i årets Prideparad i huvudstaden i slutet av juli. Löfven ska göra premiär i egenskap av statsminister men hans parti, liksom de andra, har varit representerade tidigare, Sverigedemokraterna undantaget.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson öppnar faktiskt upp för ett deltagande men får kalla handen av arrangören som menar att ett parti "som kallat Pride ett vulgärjippo" inte är välkommet.

Stockholm Pride är stort – i flera avseenden. I fjol gick 45 000 personer i tåget och nästan en halv miljon var åskådare på stan.

Inte sällan ifrågasätts ledande politiker som inte är med. Det råkade Löfven ut för i fjol när pressekreteraren i Aftonbladet fick förklara att frånvaron inte är ett ställningstagande utan att han är bortrest. Också stora institutioner som polisen och försvarsmakten – med överbefälhavaren i spetsen – går i paraden.

Det blir nästan som en tävlan att vara på plats och den får gärna sprida sig också till Finland. För visst känns det allt viktigare att visa att i vårt land ska man få älska den man vill, att vårt samhälle är öppet, att vi säger nej till homofobi och hat? Efter Orlando, men också för att motsvarande parader förbjuds i andra länder, exempelvis den i Istanbul som var planerad till söndag. Och för att vi på inget sätt ännu är klara själva.

På måndag börjar Helsinki Pride, så se det som en utmaning ministrar, myndigheter och president. Budkavlen kan gå till Oslo med parad på lördag (25.6) och Köpenhamn som av de nordiska huvudstäderna är sist ut med sin vecka i mitten av augusti. Där kan våra beslutsfattare också hämta inspiration för under våren har situationen för transpersoner och transsexuella stärkts i de länderna. I Danmark ska transsexualism inte längre klassas som en mental "störning" och i Norge ska den som vill kunna ändra sitt kön i folkbokföringen baserat på den egna upplevelsen av sin könsidentitet.

Karneval, manifestation, kärlek, solidaritet, glädje! Under en stolt vajande regnbågsflagga. Pride.

Lika viktig, kanske ännu mer betydelsefull i längden, är den attitydfostran som sker i vardagen, det första lesbiska paret i serietidningen Bamse till exempel. I en snar framtid ska det förhoppningsvis inte alls behöva bli en nyhet, som nu. Två morsor, so what?

Men vi för att vi ska komma dit behövs parader och förebilder, politiska och personliga.

Anna Svartström Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning